0 Kč bez DPH

Registrace do vyhledávačů (Google, Seznam, Bing)

Registrace webu do vyhledávačů je důležitým krokem pro jeho úspěch online. Pomáhá zvýšit jeho viditelnost a získat cílený provoz z organického vyhledávání. V tomto článku si ukážeme jak váš web na inPage můžete propojit s nejznámějšími vyhledávači, jako jsou Google, Seznam a Bing. 

Vyhledávač Google

Google Search, běžně nazývaný jako "Google", je nejpopulárnější internetový vyhledávač na světě. Je to služba poskytovaná společností Google, která umožňuje uživatelům hledat informace na internetu pomocí klíčových slov a frází.

Registrace do vyhledávače Google

Abyste svůj web dostali do vyhledávače Google je potřeba, abyste se registrovali do služby Google Search Console

Registrace do Google Search Console

Google Search Console je bezplatná služba poskytovaná společností Google, která umožňuje správcům webu monitorovat a spravovat přítomnost svých stránek ve výsledcích vyhledávání Google. Pomáhá webmasterům porozumět, jak Google vidí jejich web, a poskytuje důležité informace o tom, jakým způsobem jsou indexovány, jaká klíčová slova přinášejí provoz, a zda na webu nejsou žádné technické problémy. 

Jak propojíte svůj web na inPage se službou Google Search Console je podrobně popsáno v našem článku Google Search Console (Google Webmaster Tool).

Vyhledávač Seznam.cz

Vyhledávač Seznam.cz je internetový vyhledávač poskytovaný českou společností Seznam.cz, která je jednou z předních internetových společností v České republice. Seznam.cz je největším českým vyhledávačem a poskytuje uživatelům možnost vyhledávat informace na internetu pomocí klíčových slov a frází.

Registrace do vyhledávače Seznam.cz

Vyhledávač Seznam.cz nabízí dvě varianty, jak přidat svůj web do jejich vyhledávače.

1) Formulář pro přidání URL adresy

Jednoduchý nástroj, pomocí kterého přidáte vaši doménu, či libovolnou URL adresu z vašeho webu do vyhledávání na seznam.cz. Do formuláře vložíte URL adresu vašeho webu a dialog poté uložíte. Přidání URL adresy do Seznam vyhledávače provedete na tomto odkazu.

Registrace do fulltext vyhledávání na seznam.cz

Nástroj však umožňuje přidat vždy jen jednu URL naráz a neumožňuje načtení mapy webu (sitemap). Pro kompletní indexaci webu nabízí seznam.cz službu Webmaster.

2) Seznam Webmaster

Jedná se o službu podobnou  Google Search Console určenou pro vyhledávač seznam.cz. Abyste službu mohli využívat, je třeba se do ní registrovat a následně ji propojit s vaším webem. 

Registrace do služby webmaster od seznam.cz

Služba je navázána na váš e-mailový účet u seznam.cz, tedy pokud zde e-mail nemáte, je třeba jej nejprve vytvořit a poté se do služby registrovat. Registraci provedete na tomto odkazu.

Po prvním přihlášení se do služby Seznam Webmaster je po vás vyžadováno zadání názvu domény, kterou chcete do služby přidat. 

Registrace do vyhledávače seznam

Poté jste vybídnuti k ověření domény - propojení vašeho webu se službou webmaster. Jako způsob ověření vyberte možnost Přidání meta-tagu na homepage.

Registrace do vyhledávače seznam

Zkopírujte si HTML kód a poté se přihlaste do administrace vašeho webu. Zobrazte editaci stránky, kterou máte nastavenu, jako úvodní stránka webu a zde vyberte záložku /Hlavička/. (Pokud záložku v administraci nevidíte, je potřeba si zapnout Funkce pro experty).

Registrace do vyhledávače seznamDo hlavičky pak vložte HTML kód, který jste si vykopírovali ve službě Webmaster a stránku uložte. Poté přejděte opět do rozhraní Webmaster a potvrďte ověření kliknutím na tlačítko Ověřit doménu

Registrace do vyhledávače seznam

Následně začne služba Webmaster shromažďovat data o indexování vašich stránek a máte tak jasný přehled o tom, které stránky jsou indexovány správně, které mají chybu a pod. 

Registrace do vyhledávače seznam

Vyhledávač Bing

Bing je internetový vyhledávač provozovaný společností Microsoft, který je integrován přímo v prohlížeči Edge od spol. Microsoft. Je to jeden z hlavních konkurentů Google ve světě vyhledávání na internetu. Bing nabízí uživatelům možnost vyhledávat informace online pomocí klíčových slov a frází.

Registrace do vyhledávače Bing

Aby se vaše stránky zobrazovaly ve výsledcích vyhledávače Bing, je třeba váš web registrovat do služby Bing Webmaster Tool. Registraci do této služby provedete na tomto odkazu.

Registrace do vyhledávače Bing

Do služby Bing Webmaster Tool se registrujete prostřednictvím vašeho účtu Microsoft, Google, anebo přes účet na Facebooku.

Po přihlášení do služby jste vybídnuti k ověření vaší domény. Na výběr jsou dva způsoby. Buďto přes službu Google Search Console, anebo "ruční registrací", kdy je třeba do Hlavičky úvodní stránky vašeho webu vložit HTML kód pro ověření. (Podobný postup jako u služby Webmaster od Seznam.cz).

V našem příkladu si ukážeme první variantu a to ověření přes službu Google Search Console (GSC). 

Registrace do vyhledávače Bing - přes google V dialogu pro výběr ověření domény vyberete možnost Ověření přes službu GSC a potvrdíte smluvní podmínky. 

Registrace do vyhledávače Bing - přes google

Vyberte weby, které chcete do služby přidat a dialog potvrdíte. Poté dojde k ověření vaší domény a můžete pokračovat v samotném nastavení služby Bing Webmaster Tool.

Registrace do vyhledávače Bing - přes google

Služba Bing Webmaster Tool po vás bude ještě vyžadovat, abyste jí dali k dispozici mapu vašich webových stránek (sitemap). V rozhraní Bing Webmaster Tool, klikněte na odkaz s názvem Soubory sitemap (Odkaz neleznete na úvodní stránce, nebo v levém menu rozhrani Webmaster Tool).

Registrace do vyhledávače Bing 8.png

Sem pak vložte URL adresu souboru sitemap.xml - je ve formátu "nazevvašidomény".cz/sitemap.xml - viz příklad v obrázku níže. 

Registrace do vyhledávače Bing

Následně začne služba Webmaster Tool stahovat data vašich stránek a začne je indexovat do vyhledávače Bing. 

Registrace do vyhledávače Bing

Na domovské stránce rozhraní Webmaster Tool pak vidíte statistiky vašeho webu týkající se zobrazení výsledků ve vyhledávači Bing. 

Závěrem

Registrace do vyhledávačů Google, Bing a Seznam.cz je klíčovým krokem pro zlepšení viditelnosti a dosažení cíleného provozu na vašem webu. Tímto způsobem můžete zajistit, že váš obsah bude indexován a zobrazován ve výsledcích vyhledávání, což přináší větší návštěvnost a potenciálně i zvýšení konverzí. S využitím služeb jako Google Search Console nebo Seznam Webmaster získáváte také užitečné nástroje pro sledování výkonnosti webu a optimalizaci pro lepší výsledky ve vyhledávačích. Registrace do vyhledávačů je tedy nezbytným prvkem pro úspěšnou online přítomnost.

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA