0 Kč bez DPH

Jak vytvořit vícejazyčný web

Systém inPage nabízí několik alternativ, jak vytvořit vícejazyčný web. Tento článek je určen všem uživatelům inPage, kteří se nespokojí jen s google překladačem a kteří chtějí mít zřízenou stálou jazykovou mutaci svého webu. Pro takové uživatele je nejvhodnější způsob zřízení cizojazyčného webu pomocí domén II. a III. řádu. V následujícím návodu si ukážeme, jak postupovat. 

Co jsou to úrovně domén?

Abyste měli představu, co přesně domény II. a III. řádu znamenají, rozebereme si je v názorném příkladu URL adresy.

Doména I. řádu (Nejvyššího řádu): je to čemu se někdy říká koncovka. V našem příkladu je to tedy .cz. Koncovky mohou mít samozřejmě více tvarů. Většinou se v nich odráží dvoumístný kód dané země, pro kterou by měl být obsah domény určen jako např. .sk, .de, .ru, .fr atd. Pak existují i tzv. všeobecné generické domény, jako jsou například .com, .org, .info, .net, .eu a mnoho dalších.

Doména II. řádu: je hlavní název domény a tedy i vašeho webu. V tomto případě je to „vase-domena“ a nachází se vždy těsně před koncovkou (doménou I. řádu). 

Doména III. řádu (Subdoména): se nachází před doménou II. řádu. Jedná se o další „prostor“ vaší domény II. řádu, kde můžete rozšiřovat informace a fotky, nebo ji můžete použít pro cizojazyčnou mutaci webu jako v našem příkladu. 

 

Zřízení programu inPage na doméně III. řádu

Pro vytvoření domény III. řádu je nutné přejít do zákaznického účtu na admin.czechia.com, kde máte vedeny vaše domény a případně další služby. Přihlašovací údaje k zákaznickému účtu jste obdrželi při zřízení inPage. Pokud je však již neznáte, kontaktujte prosím naši technickou podporu na admin@zoner.cz.

Po přihlášení do zák. účtu vyhledejte na stránce Přehled služeb a záložce Domény vaši hlavní doménu. Kliknutím na název domény se dostanete do Detailu a vpravo přes položku Objednat hosting na subdoméně si můžete objednat doménu III. řádu. 

Přehled služeb v zákaznickém účtu
Detail služby v zákaznickém účtu

V objednávce vyplňte název domény III. řádu, vyberte webhosting inPage, požadovanou variantu LITE s roční platbou, potvrďte a dokončete objednávku zaškrtnutím souhlasu s obchodními podmínkami a tlačítkem objednat.  Webhostingem inPage Standard Lite či Premium Lite. Lite jsou poskytovány se slevou 50 % a od běžné varianty se liší pouze absencí e-mailové schránky.

Objednávka domény třetího řádu
Dokončení objednávky třetího řádu

Ve chvíli, kdy si program inPage na doméně III. řádu objednáte, vám budou zaslány nové přihlašovací údaje do administrace vašich webových stránek určených pro jednotlivé jazykové mutace. Na zaplacení programu pak máte určitou dobu. Pokud částku ve vymezeném čase neuhradíte, bude vám program zrušen. 

Zřízení programu inPage na doméně II. řádu

Existuje i možnost mít mutaci webu na doméně II. řádu. Nicméně pro tuto alternativu je nezbytné mít zaregistrovanou další doménu se stejným nebo podobným názvem, ale s jinou koncovkou. Například pokud váš web bude mít doménu vase-domena.cz, tak anglická mutace by měla mít doménu vase-domena.com. Výhodou je možnost mít zřízený e-mail na každé doméně zvlášť. Navíc návštěvníci z jiných zemí ocení stránky s koncovkou své země. Pro každou doménu II. řádu je ale nutné zřídit plnou verzi programu inPage. 

Ušetřete si práci! Zdarma zkopírujeme obsah mezi doménami

Nově zřízený web bude zcela bez obsahu. Obsah webu však není třeba tvořit znovu. Využijte možnosti si web zkopírovat a poté jen upravujte texty. V administraci inPage lze kopírovat web pod položkou Můj účet → Kopírování obsahu. Případně nám pošlete písemný požadavek ke kopírování webu na adresu admin@zoner.cz .

Na nové kopii stránek si v Nastavení  Nastavení prostředí nastavte jazyk webu. Poté se všechny přednastavené texty a odkazy změní do vybraného jazyka. K tomuto tématu jsme vám napsali článek o změnách URL adres v jazykových mutacích.

Po přeložení obsahu webu budete mít hotové jazykové mutace webu, které následně doporučujeme propojit pomocí vlaječek a zpětných odkazů.

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů