0 Kč bez DPH

Jak změnit adresu webových stránek ve vyhledávačích

Přesunuli jste svůj web na jinou doménu a neradi byste ztratili nasbírané "body" původní domény ve vyhledávači Google? Použijte funkci Změna adresy v Google Search Console.

Než přejdete k funkci Změna adresy, proveďte následující kroky:

  1. Připravte web na nové doméně,
  2. Na původní doméně nastavte přesměrování stránek pomocí kódu 301 na novou adresu. Více v nápovědě google Přesun webu se změnou URL adresy
  3. Přidejte nový web do Google Search Console, ověřte vlastnictví webu, přidejte sitemap.xml a vše nastavte stejně jako u původního webu. Jak s tímto nástrojem pracovat je popsáno v článku Google Search Console.

Nyní je vše připraveno a můžete přejít k funkci Změna adresy.

Použití funkce Změna adresy

Funkce odešle hlášení o změně adresy. Během následujících 180 dní roboti google zaindexují nové stránky. 

    1. Přejděte do staré verze google search console a na domovské stránce služby klikněte na web, ze kterého chcete uskutečnit přesun.

    Funkce změna adresy v google search console

    3. Klikněte na ikonu ozubeného kola a poté na možnost Změna adresy.

    Změna adresy vybrané domény v google search console

    4. Postupujte podle jednotlivých kroků v nástroji Změna adresy webu. Vyberte v seznamu nový web, zkontrolujte, zda přesměrování funguje a zda lze původní web ověřit s pomocí google verifikace (ověření HTML kódem, Google Analytics apod.). Nakonec odešlete žádost o změnu.

    Jednotlivé kroky změny adresy v google search console

    5. Nakonec sledujte provoz a zkontrolujte, zda přesun probíhá v pořádku. Přesun lze sledovat s pomocí funkcí Google Search Console např. soubory sitem, vyhledávací dotazy apod. 

    Změna adresy funguje pouze, jedná-li se o změnu domény (nazev-domeny.cz) či subdomény (info.nazev-domeny.cz) webu. Není vhodné řetězit přesuny webů. Například v případě, že jste odeslali hlášení o změně adresy webu, a následně v krátké době jej přesunuli na další doménu a ohlásili změnu.

    Odvolání změny adresy

    Změnu adresy v Google Search Console lze také odvolat. Na domovské stránce v seznamu webů vyberte svůj původní web, po kliknutí na ikonu ozubeného kolečka vyberte Změna adresy a v dolní části klikněte na možnost odvolat.

    Odvolání změny adresy v google search console

    Odvolání změny adresy v google search console

    Postup je čerpán z nápovědy google, kde se také dozvíte více informací.

    Tým inPage
    info@inpage.cz

    Web s doménou ZDARMA

    Přidat komentář

    Přehled komentářů