0 Kč bez DPH

Kategorie v e-shopu

Ještě před tím, než začneme e-shop plnit produkty, je vhodné si předem vytvořit jednotlivé kategorie, do kterých budeme produkty zařazovat, abychom měli mezi produkty lepší správu a zákazník se na našem e-shopu lépe orientovat

V totmo článku si ukážeme, jak vytvářet produktům vlastní kategorie, jak se s kategoriemi pracuje a jaké jsou možnosti jejich nastavení a správy.

Tip: Před vytvářením kategorií a produktů si připravte obrázky a nahrajte je do fotogalerie v administraci. Pro lepší orientaci je vhodné vytvořit stejnojmenné fotogalerie jako kategorie v e-shopu. Jak na vytváření fotogalerií se dočtete v článku Práce s obrázky a fotogalerií.

Přidávání a úprava kategorií

Kategorii přidáte v  E-shop → Produkty a kategorie, kliknutím na tlačítko Přidat kategorii. Po kliknutí na tlačítko se zobrazí formulář, jehož jednotlivé položky si nyní představíme.

Přidat kategorii e-shopu

Obsah

  • Název kategorie určuje to, jak se bude kategorie v administraci i na webu jmenovat. Vyplňte dle svého uvážení.
  • Perex neboli úvodník je úvodní text týkající se kategorie a produktů v ní obsažených. Je vhodné jej vyplnit a zobrazí se nad přehledem zboží.

Obsah kategorie

Hlavní obrázek

Obrázek lze nastavit každé kategorii a zobrazí se při výpisu kategorií. Obrázek by měl prezentovat celou kategorii zboží či služeb, které budete nabízet. Pro nastavení obrázku zaškrtněte políčko Zapnout hlavní obrázek a můžete nahrát nový obrázek a zařadit jej do fotogalerie, nebo použít již existující. 

Hlavní obrázek kategorie

Nastavení

  • Zapnuto - zaškrtnutím políčka bude kategorie aktivní a je možné ji zobrazit ve výpisu v e-shopu 
  • Zobrazit kategorii - zaškrtnutím políčka zobrazíte kategorii ve výpisu v E-shopu. Pokud ji ve výpisu zobrazit nechcete, políčko odškrtněte.  
  • Zobrazit detaily o kategorii - možnost skrýt doplňující informace samotné kategorie (datum, počet produktů) při výpisu kategorií.
  • Způsob zobrazení -  nastavuje zobrazení zboží v řádcích (produkty se řadí do řádků pod sebe) nebo tabulce (zboží se zobrazí vedle sebe v tabulce).
  • Formát kódu produktů můžeme nastavit na vlastní, ISBN a EAN. Kódy se poté zadávají ručně u jednotlivých produktů.
  • Nadřazená kategorie - kategorie může obsahovat podkategorie např. kategorie "Dekorace" je nadřazenou kategorií, a může mít další podkategorii "Svícny", "Rámečky" a další. Nastavení provedeme jednoduchým výběrem z roletky. 
  • Priorita řazení - určuje pořadí kategorie ve výpisu.
  • Datum vytvoření kategorie.

Nastavení kategorie

Srovnávače zboží 

V této části lze vypnout zobrazení rubriky ve srovnávači zboží. Srovnávač Heuréka vyžaduje shodné názvy kategorií napojených e-shopů. V tomto případě stačí vyplnit políčko Kategorie pro srovnávače zboží. Možné je také zaškrtnout políčko Obsahuje produkty pro dospělé obsahují-li produkty nahotu nebo sexuální podtext.

Srovnávače zboží kategorie

Zabezpečení heslem

Kategorie může být také zabezpečená heslem a přístupná pouze pro vybrané zákazníky. Nastavení zabezpečené rubrika provedete zaškrtnutím políčka zapnout zabezpečení a zadáním hesla

Zabezpečení kategorie

Řazení obsahu

Obsah kategorie je řazen dle výchozího nastavení v sekci Nastavení - Nastavení prostředí. Odškrtnutím políčka lze toto řazení pro kategorii změnit.

Řazení produktů v kategorii e-shopu

Menu

Kategorii lze nastavit jako položku hlavního menu zaškrtnutím políčka Zobrazit v menu a případným výběrem nadřazené položky

Zobrazení kategorie v menu

SEO - Optimalizace pro vyhledávače

Při zaškrtnutém políčku Automaticky se Adresa, Titulek a Popis stránky vyplní z obsahu stránky. V opačném případě je možné položky vyplnit ručně.

  • Adresa URL je automaticky vygenerována z názvu kategorie, není ji třeba vyplňovat, pouze v případě, že si přejete jiný název. Zadává se bez velkých a malých písmen, bez diakritiky a mezer. Mezery jsou nahrazovány pomlčkami.
  • Titulek se zobrazuje ve výsledcích vyhledávání, proto jej vyplňujeme vhodným slovním spojením s klíčovými slovy.
  • Popis je stejně jako titulek použit ve výsledcích vyhledávání, měl by proto obsahovat charakterizující popis s klíčovými slovy souvisejícími s kategorií.

Seo optimalizace kategorie

Přidání kategorie potvrďte tlačítkem Uložit.

Správa kategorií

 Kategorie jsou řazeny v přehledném seznamu, kde je možné jim měnit pořadí, upravovat je a také jsou u nich zobrazeny nastavené vlastnosti formou ikonek. Nechybí ani hromadné operace.

Správa kategorií

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • Nefunkčnosť pridávania podkategorii

    10. 8. 2019 13:33:34 | PETER ŠAK

    Dobrý deň. Nefunguje mi pridavanie podkategorii, po zadani prvotnej a druhotnej kategorie mi nechce dalsiu podkategoriu vlozit do kategorie do ktorej potrebujem, a neda sa ani nastavit predkategoria ako nadradena, vobec ju neukazuje , ukazuje mi to len prve dve kategorie. tiez by som sa chcel opytat na nastavenie eshopu a to na výšku DPH, kde mate moznosti ale nie našu , tj 20% DPH, viete mi to nejako zmeniť, a tiež sa chcem opýtať na ochranu osobných údajov . ten formulár o osobných udajoch dodávate vy ako poskytovatelia webhostingu? alebo ako to mam riesit.

    Odpovědět