0 Kč bez DPH

Rozhovor s vítězem soutěže Stránky roku 2013

Dnes si můžete přečíst rozhovor s tvůrcem vítězného webu mujstastnydomov.cz, panem Jelínkem, který patří mezi dlouholeté partnery systému inPage, takže mohl sledovat skoro celý vývoj našeho redakčního systému.

1. místo v soutěži v kategorii Stránky roku 2013

Dobrý den, gratuluji k výhře za Vaše webové stránky mujstastnydomov.cz. Prozradíte, co stálo za jejich vznikem, jaké bylo například zadání od majitele?

www.mujstastnydomov.cz

Dobrý den, děkuji za gratulaci :-). Zadání bylo docela neobvyklé a jsem rád, že se lidem prezentace líbí. Na začátku bylo podkladů docela málo - pouze značka, základní vize, obrázky několika produktů a logo. Později byl dodán obrázek ptáčka, který se stal součástí ústředního motivu stránek a kterého si klientka namalovala sama podle své představy, jelikož nenašla vhodný obrázek z nabízené fotobanky. Tento obrázek jsem pak začlenil do původního grafického návrhu a po několika drobných úpravách vznikl základní motiv, ze kterého jsem dále vycházel při další výstavbě. V průběhu realizace pak bylo třeba ještě doladit barevné provedení tlačítek a obrázku na pozadí. Zvolit klíčová slova a nastavit základní SEO optimalizaci.

Aby to nebylo úplně jednoduché, do konečné podoby ještě zasahovali majitelé ochranné známky, takže se některé části musely předělat na poslední chvíli tak, aby byl web v souladu s corporate identity značky, kterou web prezentuje. Všechny připomínky se však podařilo zvládnout bez větších komplikací a prezentace mohla být po naplnění daty spuštěna na doméně.
  
Co za prvky a vychytávky jste použil, aby se web graficky odlišil?

V průběhu výstavby jsem vyzkoušel několik verzí šablon, z nichž ani jedna nebyla úplně podle představ zákazníka. Nakonec jsem si vybral šablonu SIRIUS, kterou jsem upravil s pomocí stylů do konečné podoby. Vyměnil jsem barvu tlačítek, upravil motiv úvodního obrázku a vložil obrázek na pozadí. Provedl propojení na srovnávač cen Heuréka.cz a nastavil základní SEO optimalizaci.

Myslíte si, že je v dnešní době důležité mít profesionální webové stránky?

Rozhodně ano. Naštěstí již dávno neplatí, že kvalitní web musí stát hromadu peněz a i s pomocí redakčních systémů typu inPage se dá postavit dobrá webová prezentace za velmi rozumnou cenu.

Jak jste objevil inPage a jaká byla Vaše cesta stát se naším partnerem?

Úplnou náhodou. Asi před čtyřmi lety kamarád potřeboval nějaké stránky, proto jsem hledal šablony s pomocí nichž bych si usnadnil práci s grafikou. Jelikož však potřeboval stránky včetně redakčního systému (v té době jsem používal k tvorbě statických html stránek program Dreamweaver), zkusil jsem systém inPage, na který jsem narazil při svém pátraní na internetu. Nakonec jsem si systém oblíbil natolik, že jsem jej několika známým lidem doporučil k vyzkoušení.

Jelikož jsem se před tím 10 let živil prodejem WWW stránek, byl jsem rád, že jsem objevil produkt, který se lidem líbil. Po čase jsem se stal jedním z partnerů systému inPage a zařadil jsem jej do nabídky. Produkty, které dříve zbytečně prodražovala práce grafiků a programátorů, jsem byl díky využití aplikace inPage schopen dodat, včetně redakčního systému až o 50 % levněji než dříve. I když to nebylo vždy snadné a spoustu věcí jsem se musel naučit, nakonec jsem si systém osvojil a dnes jej mám plně pod kontrolou. Jeho ovládání je opravdu jednoduché a může se jej naučit opravdu každý.  

Jaké stránky v inPage se Vám povedly nejvíce nebo jsou podle Vás nejzajímavější?

Moje nejzajímavější stránky na prodej krbových kamen již dnes bohužel nefungují. Klientovi jeho podnikatelský záměr nevyšel a projekt byl pozastaven. Existuje však stále mnoho jiných stránek, které se lidem líbí – z pohledu prodejce neřeším, zda se jedná o e-shop, klasický web, nebo mikrostránky.

Mohu-li jmenovat, za zmínku stojí např. stránky //www.harmonie-louny.cz/, //www.infra-sauny.info/, //www.kava-aurile.eu/, //www.lekarna-centrum.cz, //www.aztech-heat.com/, nebo i některý z nejmenších webů tipu //www.razitka-pecet.cz/, //www.stehovani-odvoz.cz/ //www.incompany.cz a mnoho dalších webů...


Na jaké se zaměřujete klienty, pro koho nejčastěji weby tvoříte?

Mezi mé klienty patří zejména středně velké a malé společnosti, nebo fyzické osoby, které již mají nějakou vlastní prezentaci a nejsou s její kvalitou spokojeni. Vzhledem k velkému počtu klientů pracuji hlavně na doporučení. Díky tomu, že poskytuji kompletní DTP služby, se mi stává, že přijde i někdo, kdo na začátku web ani nechce, spíš leták, plachtu nebo vizitky apod. - když zjistí, jaké jsou možnosti a ceny webu, je pro něj inPage ideální cestou, jak se dál prezentovat.

Jak se Vám stránky v systému inPage pracuje? Co byste vyzdvihnul?

Netvrdím, že je systém inPage nejlepší na světě a ani to, že je super-dokonalý. Jeho hlavní devizou je jeho jednoduchost, intuitivní ovládání a možnost propojení s dalšími aplikacemi – jako jsou Google aplikace, platební systémy, Facebook aplikace, srovnávače cen apod.

Na velmi dobré úrovni je i snadná optimalizace pro vyhledávače, která je pro mne velmi důležitá např. při tvorbě MICROSITE. Jeho provoz je v porovnání s jinými systémy poměrně levný a to se mi líbí (např. verzi inPage MINI lze získat dokonce zdarma k zakoupené doméně).

Něco podobného nabízí samozřejmě i konkurence, kvalita jednotlivých systémů je však nesrovnatelná, nebo si musíte za provoz připlatit. Je smutné, že stále ještě existují firmy, které za obdobnou kvalitu a množství služeb snaží ze zákazníka dostat za každou cenu desítky tisíc korun za grafiku, nebo programátorské služby – nicméně chápu, že každému nemusí vyhovovat forma pronájmu sdílené aplikace a raději si připlatí za vlastní web.

Je naopak ještě něco, co byste si přál, aby tento systém uměl?

Určitě ano. Chybí mi FEEDY pro automatické načítání zboží do e-shopu. Rovněž bych uvítal ruskou jazykovou mutaci. Asi by bylo dobré, kdyby systém podporoval použití vícero jazykových mutací v rámci jedné licence (tím nemyslím s využitím zvýhodněné licence LITE s 50% slevou). Uvítal bych výměnný systém křížových odkazů mezi jednotlivými uživateli služby InPage. Dále také sběr e-mailů a rozesílání newsletterů v rámci e-shopu.

Případně přidání dalších grafických šablon jako tomu bylo u nově přidané šablony SIRIUS a ERIS, které jsou mimochodem velmi povedené. Nápadů je hodně a jistě by se našlo i mnoho dalšího :-). Je mi však jasné, že systém v této cenové relaci má své limity a proto se těším na to s čím mě do budoucna znovu překvapíte - podobně jako tomu bylo u aplikace pro mobilní telefony.

Jan Jelínek - internetové-Služby.eu

Jan Jelínek - internetové-Služby.eu

Tvorba dynamických WWW stránek, včetně redakčního systému a základní SEO optimalizace. Internetová propagace a reklama. Zakázková výroba za jedinečné ceny - letáky, vizitky, polepy aut a další doplňkové služby.

Oblast působení: Střední Čechy a Ústecký kraj, celá ČR
Web: www.internetove-sluzby.eu

 

Další rozhovory

 

Vladimír Souš
admin(zav)zoner.cz

Přidat komentář

Přehled komentářů