0 Kč bez DPH

Přejděte na Google Analytics 4

K 1.7. 2023 Google oznámil ukončení podpory služby Universal Analytics a její plné nahrazení službou Google Analytics 4. Pokud nechcete přijít o analytická data o návštěvnosti a prodejích na vašem webu, přejděte zavčas na novou službu Analytics 4. Jak na to si ukážeme v tomto článku.

Google Analytics 4

Google Analytics 4 (dále jen GA4) je na světě již od roku 2020 a je nástupcem služby Universal Analytics (dále jen UA). Jedná se o populární službu pro monitoring návštěvnosti webu, měření prodeje a chování návštěvníků vašich webových stránek. Proto, aby váš web byl úspěšný, je toto velice důležitý a užitečný nástroj.

Google Analytics 4 oproti svému předchůdci přináší řadu vylepšení a novinek jako například:

  • přesnější měření událostí a konverzí
  • GA4 je plně v souladu s českými a evropskými nařízeními o ochraně soukromí a osobních údajů.
  • lepší integrace Google Ads a Google Tag Manager
  • práce s uživatelským chování a důraz na jeho predikce

Více informací k službě Google Analytics 4 najdete na na tomto odkazu.

Jak přejít z Universal Analytics na GA4

Přechod na "nové" Google Analytics 4 je velice jednoduchý. Již delší dobu probíhá ze strany Google kampaň, která motivuje uživatele k brzkému přechodu na GA4, neb již brzy ukončí podporu původní služby Universal Analytics.

migrace na GA4

Nejsnazší je se přihlásit do vašich stávajících Google Universal Analytics. Zde na vás po prvním přihlášení vyskočí odkaz na průvodce, který vás přechodem na GA4 provede.

migrace na GA4

Průvodce vám pomůže se základním nastavením služba GA4. Můžete jej tedy projít a dle instrukcí vše nastavit.

migrace na GA4

Poté co provedete úvodní nastavení je služba GA4 již nakonfigurována. Můžete ještě provést podrobnější nastavení, avšak není zcela nutné a lze jej udělat kdykol poté.

Napojení služby GA4 do vašeho webu na inPage

Pro napojení GA4 na váš web je třeba si najít identifikátor k účtu GA4, který je označen jako ID měření.

V rozhraní Analytics nejprve klikněte v bočním menu na položku Datové Streamy, kde vyberete již vytvořený stream a po rozkliknutí se vám zobrazí váš vlastní identifikátor k účtu GA4 - ID měření,

Podrobný postup napojení služby GA4:

1) Rozklikněte v GA4 položku s označením Datové streamy

migrace na GA4

2) Vyberte již vytvořený datový stream, anebo si vytvořtte zcela nový

migrace na GA43) Zkopírujte si identifikátor označený jako ID měření, který slouží k propojení vašeho webu se službou GA4

migrace na GA4

4) Tento identifikátor následně vložíte do administrace vašeho webu v sekci /Služby/, kde si rozkliknete položku Google a vyberete možnost Google Analytics a nové nastavení uložte.

migrace na GA4

Následně se již začnou data z měření vašeho webu propisovat do nové služby GA4.

Měření má zpravidla zpožděni a to v rozmezí 24 - 48 hodin od propojení služby s webovými stránkami.  Po uplynutí této doby již v GA4 uvidíte data návštěvnosti a elektronického obchodu.

Měření elektronického obchodu v GA4

V GA4 je měření prodejů v e-shopu automatické a na rozdíl od původních Universal Analytics jej není třeba ručně aktivovat.

Na inPage bude měření e-shopu u služby GA4 k dispozici od 26.6. 2023, kdy taktéž dojde k pozastavení odesílání dat do služby Universal Analytics.

Závěrem

Nezapomeňte! K 1.7. 2023 bude ukončena podpora služby Universal Analytics a do vašeho účtu UA se nebudou již posílat relevantní data o návštěvnosti a konverzích na vašem webu, či e-shopu. Proto přejděte na službu GA4 co nejdříve.

S přechodem a nastavením služby Google Analytics 4 Vám rádi pomůžeme a nebojte se na nás proto obrátit buďto telefonicky anebo e-mailem.

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů