0 Kč bez DPH

Psaní bez WYSIWYG editoru

06. 08. 2009

WYSIWYG editor v inPage je jistě mocný nástroj pro psaní HTML kódu pro ty, kteří tento jazyk neovládají, a i odborníkům značně urychlí práci při tvorbě textů. Mohou ale nastat situace, kdy nás WYSIWYG editor neposlouchá...

WYSIWYG je akronym anglické věty What you see is what you get, česky co vidíš, to dostaneš. Tato zkratka označuje způsob editace dokumentů v počítači, při kterém je verze zobrazená na obrazovce vzhledově totožná s výslednou verzí dokumentu.


Obr. 1: WYSIWYG editor TinyMCE

Systém inPage využívá WYSIWYG editor TinyMCE, který umožňuje rychlejší tvorbu webových stránek, aniž by vyžadoval hlubší znalost jazyka HTML. Přestože editor generuje velice kvalitní xHTML kód, není všemocný a někdy dokáže pěkně člověka potrápit.

Předně tento editor neslouží k psaní CSS stylů či Javascriptu, ale takové kódy lze do textu psát pomocí funkce Editovat HTML kód. Editor se ale stále i tento kód pokouší upravit tak, aby byl validní a splňoval podmínky xHTML.


Obr.2 : Editace HTML kódu

Takové chování lze jen těžko ovlivnit, ale naštěstí inPage nabízí možnost WYSIWYG editor úplně vypnout. Toto nastavavení naleznete v sekci Můj účet → Nastavení prostředí → WYSIWYG editor. V případě vypnutí editoru Vám inPage zobrazí pouze textové pole (textarea), do kterého přímo vpisujete HTML kód, CSS styly či Javascript bez jakýchkoliv omezení či úprav.

Pokud ale WYSIWYG opět zapnete a takový článek načtete a uložíte, WYSIWYG opět provede dané úpravy a validace - pozor na to!

Přidat komentář

Přehled komentářů