0 Kč bez DPH

RSS feed v inPage RSS icon

25. 10. 2016

RSS (Rich Site Summary, někdy se také používá Really Simple Syndication) představuje technologii, která v podobě informačních zdrojů umožňuje uživateli mít stálý přehled o tom, co se děje na jeho oblíbených serverech.

RSS feedy (nebo také kanály) tak přenášejí v reálném čase přehled nově přidaných informací. Proto tuto technologii využívají zejména zpravodajské weby, slevové portály, internetové deníky a blogy.

Hlavní výhodou je možnost sledovat všechny příspěvky z oblíbených serverů na jednom místě a tím i úspora času. U některých serverů je také výhodou možnost sledovat pouze příspěvky z  vybrané rubriky (zejména u zpravodajství).

Použití RSS

Abyste mohli tuto technologii u vašich oblíbených stránek využívat, musí být splněny dva předpoklady:

  • Na straně zdroje informací – přítomnost RSS feedu

Aby bylo možné odebírat příspěvky z určitého zdroje, musí tento zdroj nabízet RSS feed. U většiny stránek to poznáte buď podle ikonky RSS feedu nebo vyhledáním RSS zkratky přes vyhledávání stránce (CTRL+F). Některé stránky však nemusí mít na stránkách viditelnou informaci o RSS, ale vždy ji lze najít i s odkazem na url RSS feedu ve zdrojovém kódu (CTRL+U).

  • Na vaší straně – čtečka RSS

RSS čtečky mohou být buď v podobě samostatného programu, nebo webové aplikace. Oblíbená je zejména druhá kategorie čteček, protože nevyžaduje žádnou instalaci a máte ji k dispozici kdykoliv na jakémkoliv počítači či telefonu. Z bezplatných služeb se nabízí například Feedly, OldReader nebo Inoreader. Některé čtečky dnes již nabízí i možnost stáhnout si obsah a příspěvky si přečíst v off-line režimu.

Přidání webové stránky do čtečky RSS

Proces přidání je popsán v prostředí webové aplikace feedly.com. V případě ostatních čteček by měl být v zásadě obdobný.

  1. Do vyhledávacího pole v pravém horním rohu vložte url adresu webových stránek, které vás zajímají. V případě, že jde pouze o rubriku, vložte přímo url adresu rubriky. Další možností je také zkopírování a vložení přímo url adresy RSS feedu, který lze dohledat na všech stránkách přes ikonku či odkaz RSS na stránkách nebo přes zdrojový kód a vyhledání odkazu přímo v něm (přes CTRL+F).
  2. Zobrazí se vám náhled článků a nahoře vpravo vedle nadpisu webové stránky, kterou chcete přidat, je zelené tlačítko „+feedly“ (viz obrázek). Na něj kliknete a pak už jen zbývá vybrat si kolekci (kategorii), kam zařadíte příspěvky z dané webové stránky.

RSS čtečky umožňují kvalitní vyhledávání, takže často naleznete hledaný web i bez znalosti přesné url adresy.

Feedly

RSS v inPage

InPage přidává vaše stránky do RSS feedu již od roku 2008. Nyní přinášíme novinku v podobě možnosti výběru, které rubriky či kategorie produktů v e-shopu se budou v RSS feedu zobrazovat a které nikoliv.

RSS feed v inPage

Automaticky jsou všechny rubriky a kategorie nastaveny tak, aby se v RSS feedu zobrazovaly. Pomocí odškrtávacího tlačítka tak můžete jejich zobrazení zrušit.

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů