0 Kč bez DPH

Vkládání obrázků do stránky

Zvládáte bez problémů nahrávání obrázků do inPage? V tom případě jistě uvítáte dnešní aktualizovaný článek, jehož cílem je seznámit vás se způsobem vkládání obrázků do textu. Naučíte se, jak je vybrat z fotogalerie, co je třeba nastavit a do čeho se nepouštět.

Obrázky nahrané ve fotogaleriích jsou připraveny v současné době ke dvojímu použití. Buď je můžete publikovat jako klasickou galerii obrázků a umožnit návštěvníkům webu jejich prohlížení, nebo si je připravíte pouze k tomu, abyste je později vložili do článku.

Přihlaste se do administračního rozhraní inPage a v záložce Stránky vyhledejte stránku, do které chcete vložit obrázek, případně založte stránku novou. Vždy je lepší nejprve zadat všechen text, který na stránce chcete mít a teprve poté začít s umisťováním obrázků. Získáte tak lepší představu, jak bude stránka ve výsledku vypadat.

Vložení obrázku

Dialog pro vkládání obrázku do textu si zobrazíte po klepnutí na tlačítko Vložit/upravit obrázek ve vizuálním editoru.

Vložení obrázku do stránky

V tomto dialogu nevypisujte žádné z nabízených políček a místo toho klikněte na ikonku Procházet v řádku URL obrázku. 

Vložení obrázku do stránky

V otevřeném okně uvidíte všechny obrázky, které jste si do inPage nahráli. Jsou-li obrázky zařazeny ve vámi vytvořené fotogalerii, vyberte ji v poli Fotogalerie. Jakmile najdete ten správný obrázek, klepněte na ikonu určující velikost obrázku a nabídka se zavře. 

Výběr obrázku pro vložení do stránky

Všimněte si, že inPage ihned automaticky doplní URL adresu k obrázku, ale jeho popisek a titulek je třeba vyplnit dle obsahu/významu obrázku.

Vyplnění popisku a titulku obrázku

Čtyři verze obrázku?

Jak už jsme se zmínili je možné obrázek vložit ve více velikostech. Na obrázku můžete vidět, jaké jsou možnosti velikosti obrázku. Největší miniatura vždy zobrazí plnou velikost nahrávaného souboru, další už se zmenšují. Více se dočtete v článku Obrázky v inpage - velikost a využití.

Různé velikosti obrázků

Kde je vidět popisek?

V dialogu pro zadávání obrázku lze měnit popisek. Ten vyplňujete při vkládání obrázku do stránky. Pokud jste tedy nepřikládali správnému nastavení pozornost, máte nyní možnost popisek pozměnit.

Popisek obrázku je zobrazen v kódu stránky, což je nezbytné pro její správné fungování ve všech webových prohlížečích. Návštěvník webu se s popiskem obrázku setká také ve formě nápovědného proužku, pokud na obrázku chvíli ponechá ukazatel myši.

Jak odkazovat na velký obrázek?

Na spoustě webů jste si jistě všimli, že se v textu objevuje zmenšená varianta obrázku, na kterou můžete kliknout a v novém okně si tak zobrazit tentýž obrázek ve skutečné velikosti. Jestliže chcete něco takového umožnit návštěvníkům svých stránek, pak vložte do textu obrázek výše popsaným způsobem, nechejte jej označený (nebo jej znovu vyberte klepnutím na něj) a poté v editoru klikněte na tlačítko Vložit odkaz.

Vložení odkazu obrázku pro náhled

Zobrazí se vám dialog, kde opět kliknutím na tlačítko procházet v řádku URL odkazu otevřete okno, ve kterém vyhledáte odkazovaný obrázek. V nabídce Cíl pak máme možnost Žádné a nebo Nové okno. Pokud bychom chtěli otevřít obrázek na stávající stránce pouze ve vyskakovacím okně, zvolíme si možnost Žádné a v poli class  volbu Thickbox. Po tomto nastavení se nám bude obrázek zobrazovat na stávající stránce ve vyskakovacím okně.

Odkaz na obrázek

Pro některé návštěvníky webu je pohodlnější, pokud budou moci velký obrázek jednoduše i s novým oknem prohlížeče zavřít a pokračovat tak v prohlížení webu. V případě, že by se obrázek otevíral ve stejném okně, může to některé návštěvníky zmást tím, že nebudou vědět, jak se vrátit zpět, případně budou muset zbytečně čekat na opětovné načtení vaší stránky.

Zobrazení obrázků v galerii

Obrázky na jedné stránce lze jednoduše procházet v náhledovém režimu s využitím class Thickbox viz. výše. Pro takové procházení obrázků je nutné, aby všechny obrázky na stránce měli shodný Název obrázku. Tento název nastavíme  v nástroji Vložit/upravit obrázek.

Prochazeni obrazku v galerii

Pozicování obrázku v textu

Při vkládání obrázku nezapomeňte správně nastavit jeho umístění v textu. Pomůže vám s tím náš příspěvek nazvaný Zarovnání obrázků.

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • prekrytie

    1. 7. 2011 19:12:08 | Elena Hadvigová

    Dobrý deň,je nejako možné nastaviť automatické prekrytie obrázku priehľadným logom...aby ochranu proti kopírovaniu, alebo to musím na každom spraviť vo fotoshope?
    Ďakujem

    Odpovědět

  • video

    1. 7. 2011 19:13:12 | Elena Hadvigová

    ...a dá sa na stránku vložiť aj priamo video?

    Odpovědět

  • RE: prekrytie

    6. 7. 2011 23:26:46 | Hana Medkova

    Dobrý den paní Hadvigová, vodoznak do obrázku je potřeba vložit v nějakém grafickém programu (důležité je, abyste si ten vodoznak nevložila do orig. obrázku, abyste jej v případě potřeby měla i bez toho vodoznaku) .
    Jinak tedy lze použít i náš program Zoner Photo Studio pokud jej znáte. V ZPS byste si otevřela obrázek v editoru, a následně byste obrázek překryla textem, kterému nastavíte průhlednost. Administrace inPage tuto možnost nenabízí.

    Odpovědět

  • obrázek do sloupců

    22. 11. 2011 23:02:41 | Jana

    jak mám vložit obrázek mezi dva sloupce? Obrázek má být uprostřed mezi oběma sloupci (ve wordu 2010)

    Odpovědět

  • RE: obrázek do sloupců

    23. 11. 2011 11:04:14 | Hana Medkova

    Dobrý den paní Jano, doporučuji Vám vložit textový obsah přímo do editoru stránky v inPage. Následně si mezi 2 odstavci vytvořte tabulku o 3 sloupcích a 1 řádku. Do jednotlivých sloupců tabulky si pak vložte jednotlivý obsah. Pokud nevíte jak vytvořit tabulku v inPage, pročtěte si prosím následující návod:
    http://www.blog.inpage.cz/inpage/predvytvoreny-vzhled-tabulky/

    Odpovědět

  • automatická změna velikosti obrázku u responzivního vzhledu

    23. 8. 2015 14:21:59 | Karel

    Dobrý den,

    rád bych se zeptal, jak nastavit automatické přizpůsobení velikosti obrázku zařízení na kterém stránku zobrazuji.

    Děkuji Rejthar

    Odpovědět