0 Kč bez DPH

HTML fotogalerie v inPage pomocí Zoner Photo Studia

04. 01. 2010

Přinášíme vám skvělý tip, jak prezentovat kompletní HTML galerie fotek na vašich stránkách za pomoci programu Zoner Photo Studio. Tento způsob publikování fotogalerií se vám může hodit, pokud chcete na svých stránkách prezentovat větší množství fotek.

Na názorném příkladu si ukážeme jak publikovat HTML fotogalerii s pomocí Zoner Photo Studia 14, dále jen ZPS. V tomto případě je zapotřebí mít ZPS nainstalované v počítači. Po spuštění programu se zobrazí hlavní pracovní prostředí ZPS s kořenovým adresářem, kde můžete listovat a prohlížet soubory uložené ve vašem PC.

Pracovní prostředí ZPS 12

Poznámka: pokud používáte starší verzi programu, bude pracovní prostředí odlišné, ale i ve starších verzích je možné publikovat HTML galerie totožným způsobem jak uvádíme v našem návodu.

Výběr obrázků určených k publikování galerie

V pracovním prostředí ZPS si otevřete složku s fotografiemi, které chcete publikovat do kompletní galerie HTML.

Výběr složky s obrázky

Vytvoření HTML fotogalerie

Obrázky si označíme. Následně v menu ZPS klikneme na záložku Publikovat a vybereme položku Vytvořit galeri HTML.

Zvolený výběr obrázků publikujeme jako galerii HTML

Načtení obrázků do galerie

V tomto okamžiku se otevře nové okno s obrázky, které budou použity pro HTML publikování. Pokud některé obrázky ve fotogalerii zobrazit nechcete, pak zatrhnutím daného obrázku zrušte jeho výběr a publikovat se budou pouze označené obrázky.

Výběr obrázků, které budou použity pro HTML publikování

Pokračujeme tlačítkem Další >

Výběr šablony pro HTML publikování

V dalším kroku se zobrazí nabídka šablon pro HTML publikování, v levém okně si zvolte šablonu HTML. V pravém okně pak vidíte zvětšený náhled zvolené šablony.

Výběr HTML šablony pro publikování

Pokračujeme tlačítkem Další >

Nastavení parametrů šablony

Máte také možnost nastavit některé parametry zvolené šablony. Můžete například nastavit společný titulek pro celou fotogalerii, nastavit počet zobrazovaných oken s náhledy, změnit podpis v zápatí nebo nastavit barvu nadpisů obrázků.

Úprava parametrů zvolené HTML šablony v ZPS

Naposledy pokračujte tlačítkem Další >

Uložení galerie HTML do složky v PC

V posledním okně si uložíte vytvořenou galerii HTML do složky ve svém počítači.

Uložení vytvořené galerie HTML do složky v PC

Pokračujte tlačítkem Uložit >

Poznámka: Pokud publikovanou galerii HTML začnete ukládat přes FTP, stane se to, že galerie HTML se uloží přímo do volného prostoru, nikoliv do složky. V takovém případě nebudete mít ve svých galeriích na FTP žádný přehled a jakmile budete chtít nahrát další fotogalerii, smíchá se s již dříve narhanou galerií! Budete-li galerie HTML ukládat nejdříve do složky, můžete poté na FTP nahrát tolik galerií HTML, kolik vám volný FTP prostor umožní a ve všech galeriích budete mít dokonalý přehled.

Kliknutím na tlačítko Uložit se otevře další okno s adresářem vašeho PC, doporučujeme vytvořit si novou složku s konkrétním názvem fotogalerie. Označte si zvolenou složku, kam chcete fotogalerii nahrát a stiskněte OK.

Vytvořte novou složku do které galerii HTML uložíte

Poznámka: Názvy složky vytvářejte vždy bez diakritiky a bez mezer! Ve chvíli kdy budete chtít odkazovat na svých stránkách na vytvořenou fotogalerii, budete vždy uvádět URL cestu k fotogalerii. Název složky se v URL vyskytuje a proto nemůže obsahovat diakritiku ani mezery. Pokud název složky obsahuje velká i malá písmena, pak URL cesta k souboru musí obsahovat přesný název, včetně velkých i malých písmen.

Dokončení HTML publikování

Po stisknutí tlačítka OK se začne nahrávat publikovaná galerie HTML do vaší vytvořené složky. Po dokončení  pokračujte tlačítkem Dokončit (viz obrázek).

Dokončení nahrané galerie HTML

Tímto se celý proces vytvoření galerie HTML dokončil. Nyní se připravená galerie nachází ve vaší složce uložená v počítači. Následně je potřeba celou složku s nově vytvořenou galerií nahrát na FTP.

Poznámka: Složku je nutné z vašeho PC nahrát na FTP proto, abychom se na stránkách v inPage mohli odkazovat na nově vytvořenou galerii. Pokud galerii necháte uloženou v PC, nebude k takové fotogalerii mít přístup nikdo jiný než vy. Nahrajete-li galerii HTML na FTP, můžete v budoucnu poslat známým odkaz na vámi vytvořenou fotogalerii, nebo tento odkaz zobrazíte přímo na webu.

Uložení vytvořené HTML galerie na FTP

Přihlaste se na FTP účet vaší domény. Přesný postup naleznete v podrobném návodu Jak se připojit na FTP. Jakmile jednou přístup na FTP nastavíte, při dalším připojení si jen vyberete vaše nadefinované připojení a jedním kliknutím se na svůj FTP účet přihlásíte.

V našem případě používáme FTP klienta Total Commander. Vlevo se zobrazuje adresář našeho FTP účtu, vpravo vidíte v našem PC složku s naší HTML fotogalerií. Pravým tlačítkem myši složku s fotogalerií v našem PC označíte (můžete použít také tlačítko Insert na klávesnici) a následně tlačítkem F5 zkopírujete celou složku na váš FTP účet.

Kopírování vytvořené galerie HTML na FTP

Nyní se složka s fotogalerií HTML nakopírovala na náš FTP účet.

Složka s fotogalerií zkopírována na FTP

Nakonec zbývá poslední krok, zobrazit na webových stránkách odkaz na kompletně vytvořenou fotogalerii s nastavenou HTML šablonou.

Zobrazení galerie HTML na webu

Kompletní HTML fotogalerii vytvořenou v programu Zoner Photo Studio zobrazíte na webu pomocí odkazu na vašich stránkách.  Jedná se o URL adresu webového přístupu (ve tvaru http://www.vase-domena.cz/ftp/), která označuje webový přístup k vašim souborům nahraným na FTP účtu.

Pokud jste na FTP nahráli publikovanou galerii HTML, pak URL adresa k vytvořené galerii bude:
http://www.vase-domena.cz/ftp/nazev-slozky/index.htm

V našem případě je konkrétní URL adresa k naší fotogalerii:
http://www.bikesdevil.com/ftp/fotogalerie-MTB-kola/index.htm

 

 

Hanka Medková
hana.medkova(zav)zoner.cz

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • Problem

    6. 12. 2018 19:11:27 | Tono

    Dobry den prajem. Pred mnohymi rokmi som si u vas kupil Zps 12 uz roky mi dobre sluzi, zasluzite si za to pochvalu. Najviac si na nom cenim moznost vytvorit HTML fotogaleriu. No po case sa mi stalo ze mi odchadzal stary pocitac. Kupil som si novy. Prekopiroval som tie HTML zdrojove stranky, no zialbohu som na novom pocitaci musel urobit vsetky nastavene nanovo no aj tak sa mi vsetko nepodarilo urobit ako bol original. Prosim vas pekne ak u vas este pracuje autor toho skveleho HTML fotoalbumov ci by nevedel poradit, ktore konfiguracne subory treba prekopirovat do noveho pocitaca. Skusal som vsetky varianty kopirovania, ale nie je to presna kopia tohto nastavenia.
    PS. Neskor som si kupil Zps 16, zialbohu v nom uz tvorba HTML fotoalbumov neexistuje, velka skoda. Lebo doteraz ten HTML generator fotoalbumov povazujem ze najlepsi co sa tyka moznosti lepsi som nepoznal.
    Velmi pekne dakujem

    Odpovědět | Zobrazit odpovědi

    • Re: Problem

      7. 12. 2018 14:40:01 | Tým inPage

      Dobrý den,

      HTML fotogalerie již není ze strany ZPS v novějších verzích podporována. Napište nám prosím požadavek e-mailem na admin@zoner.cz a upřesněte název vaší domény. Zkusíme najít vhodné řešení případně pomůžeme s úpravou stávajícího kódu.
      Náhražkou za HTML fotogalerii však může být propojení inPage s vašim účtem na zonerama.com viz https://blog.inpage.cz/inpage/sdilejte-fotografie-ze-zoneramy-a-vlozte-je-na-web-pomoci-iframe/ Takto můžete sdílet jednotlivé fotogalerie na webu pomocí iframe.

      přejeme pěkný den

      Odpovědět