0 Kč bez DPH

Jak správně publikovat Flash pro HTML

17. 12. 2010

Následující tip je pro tvůrce animací Flash, jak se vyvarovat možnému problému při překrývání okolních prvků HTML a animace s pomocí z-indexů.

Pokud se vám stalo, že jste si vytvořili animaci ve Flash a po následném vložení do stránky vám překryla část HTML kódu. Případně se vám nepodařilo vloženou animaci Flash překrývat s okolními HTML prvky s pomocí z-indexů.

Tento problém je s největší pravděpodobností způsoben tím, že jste při publikaci animace Flash ponechali publikování HTML v přednastaveném stavu.

Nastavení publikování

Aby se Flash chovala při vložení do HTML korektně a mohli jste ji překrývat či polohovat ve vrstvách přes z-index, je důležité nastavit toto chování v Nastavení publikování. Následující postup je doslovný pro českou verzi programu Adobe Flash CS3, v jiné verzi či programu by měl být postup stejný nebo podobný.

Flash vám umožňuje nastavit tři možnosti pro Režim okna:

  • Okno (Window) - přehraje animaci Přehrávače Flash ve vlastním obdélníkovém okně na webové stránce pro rychlejší animaci.
  • Neprůhledné bez okna (Opaque Windowless) - přesune prvky za animaci Flash
    (například s dynamickým HTML), aby bylo zabráněno jejich zobrazení přes animaci.
  • Průhledné bez okna (Transparent Windowless) - zobrazí pozadí HTML stránky,
    do které je vložena animace, přes všechny průhledné oblasti animace, ale může animaci zpomalit.

Režimy Neprůhledné bez okna a Průhledné bez okna respektují okolní prvky HTML stránky, zejména jejich z-indexy. Režim Window nikoliv.

Pro překrývání HTML zvolte režim okna Neprůhledné bez okna. Klikněte v menu na Soubor > Nastavení publikování (případně použijte klávesovou zkratku Ctrl+Shift+F12) a následně zvolte záložku HTML. Zde si zvolte Režim okna na Neprůhledné bez okna.


Obr. Flash - Nastavení publikování (Ctrl+Shift+F12)

Nyní když budete Flash publikovat (F12) se vám vygeneruje HTML kód, ve kterém je zaneseno výše zvolené nastavení. Pro řežim Neprůhledné bez okna je to parametr <param name="wmode" value="opaque" /> a kód má přibližnou následující podobu:

 <object classid="clsid:d27cdb6e-ae6d-11cf-96b8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,0,0" width="550" height="400" id="Bez názvu-1" align="middle">
<param name="allowScriptAccess" value="sameDomain" />
<param name="allowFullScreen" value="false" />
<param name="movie" value="Bez názvu-1.swf" />
<param name="quality" value="high" />
<param name="wmode" value="opaque" />
<param name="bgcolor" value="#ffffff" />

<embed src="Bez názvu-1.swf" quality="high" wmode="opaque" bgcolor="#ffffff" width="550" height="400" name="Bez názvu-1" align="middle" allowScriptAccess="sameDomain" allowFullScreen="false" type="application/x-shockwave-flash" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" />
</object>

Pokud Flash vkládáte do kódu přes náš WYSIWYG editor, je nutné upravit HTML zdroj a ručně dopsat parametr wmode/opaque dle příkladu kódu výše. Takto si můžete dopsat samozřejmě i jiné parametry, pokud je požadujete.

Takto publikovaná Flash animace již respektuje okolní HTML prvky a jejich z-indexy.

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • RE: problém s adobe flash player

    16. 1. 2015 8:22:27 | Kateřina Kolouchová - inpage

    Dobrý den paní Nikol,
    bohužel vám s vaším problémem nemůžeme pomoci, protože vaše stránky jsou u konkurenční služby Webmium.cz, prosím obrať te se na jejich zákaznickou podporu. Je také možné, že jejich systém funguje jinak, proto tento návod nefunguje.

    Odpovědět

  • problém s adobe flash player

    15. 1. 2015 16:38:48 | Nikol

    Dobrý den, vytvořila jsem si pro web banner v programu Banner Effect (zkoušela jsem i v jiných), zdá se, že kod html je správný, případně Vám ho mohu zaslat, ale tento web ho nechtěl přečíst a tak jsem vložila banner uložený jako flash (také v html) po vložení se tedy již korektně zobrazí v adminu,ale na mém webu se místo banneru zobrazí ikona adobe flash player, i v případě že na počítači je tento doplněk nainstalovaný a v prohlížeči povolený nefunguje to ani na jiných počítačíš v jiných prohlížečích. Web je http://www.uklidovka-zlin.cz/sluzby
    Mohl by jste mi prosím poradit nějaké řešení, nejlépe na mail Nikol.Beranova@seznam.cz
    Děkuji

    Odpovědět

  • Banner v pozadí

    18. 4. 2014 20:40:40 | Tereza

    Dobrý den, mohu se zeptat zda je možno nějak vložit na inpage banner do pozadí stránek? Prosím o odpověď, popř. radu jak na to. Děkuji

    Odpovědět

  • RE: Nefungující linky

    18. 3. 2014 14:39:46 | Vladimír Souš

    Dobrý den pane Štěpáne,
    neuvedl jste bohužel název domény nebo odkaz, kde daný problém řešíte. Pošlete mi adresu vašich stránek v inPage a určitě najdeme řešení.

    Odpovědět

  • Nefungující linky

    17. 3. 2014 19:03:58 | Vojtěch Štěpán

    Dobrý večer,
    udělal jsem si ve flashi www stránky. Vše funguje, šlape, až na jednu maličkost. Odkazy na externí weby fungují pouze v klasické Ctrl+Enter ve flashi, tedy v té aplikaci, kterou z flashe vyexportuji. Když však svůj soubor mywebsite.swf publikuji jako HTML, spustím to přes prohlížeč, tak odkazy už tam nefungují. Zkoušel jsem to i dle návodu viz výše, nicméně stále to ignoruje i prvky HTML a externí odkazy nejdou. Mohl byste mi prosím poradit. Nejlépe na stepanVojtech@seznam.cz.

    Mnohokrát děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • RE: Flash

    11. 3. 2014 17:18:53 | Vladimír Souš

    Dobrý den pane Čejko,
    kontaktoval jsem Vás na emailu a vše společně vyřešíme.

    Odpovědět

  • Flash

    6. 3. 2014 13:45:28 | Martin Čejka

    Dobrý den.
    Já jsem asi pitomej, ale teda vůbec nemám nějak potuchy jak udělat flash animaci do motivu stránek.
    Můžete mi nějak pomoc, rozepsat se třeba do soukromého mailu. Děkuji

    Odpovědět

  • Restart

    5. 8. 2013 16:00:31 | Levan

    Děkuji za za radu, smazal jsem jak cookies tak i cache, ale banner stále při přechodu na jinou stránku bliká. Zkusím to na jiném počítači, ještě jednou děkuji.

    Odpovědět

  • RE: Restart

    5. 8. 2013 12:56:17 | Vladimír Souš

    Dobrý den, na uvedené doméně detoxikace.inpage.cz se mi flashový motiv zobrazuje naprosto korektně ve všech prohlížečích (Firefox, Chrome, IE, Safari) a k žádnému problikávání nedochází. Zkuste si prosím promazat cash a cookies prohlížeče, jinak opravdu nevím, v čem by mohl být problém. Ještě snad v rychlosti Vašeho připojení. Ale jakmile se stránka načte, vše se již přehrává přímo z počítače, takže by k problikům docházelo jen při prvním spuštěním stránky.

    Odpovědět

  • Restart

    5. 8. 2013 12:23:07 | Levan

    Omlouvám se moje chyba.

    http://www.detoxikace.inpage.cz/

    Odpovědět

  • RE: Restart

    5. 8. 2013 10:35:54 | Vladimír Souš

    Prosím napiššte mi, klidně na soukromý email, o jaou stránku se přesně jedná, abych Vám mohl lépe pomoci. Takto se opravdu nedá odpovědět. Děkuji za pochopení

    Odpovědět

  • Restart

    4. 8. 2013 20:15:04 | Levan

    Dobrý den, potřeboval bych poradit. Vytvořil jsem si banner dle rozměru šablony SIRIUS, banner mi ale při přechodu na jinou stránku webu problikává společně s ikonkami sociálních sítí. Je možné, že to způsobuje flash banner svým neustálým restartem? Pokud ano, existuje nějaký příkaz pro zamezení restartu banneru při přechodu na jinou stránku děkuji.

    Odpovědět

  • Blikání

    12. 3. 2013 1:17:21 | Levan

    Dobrý den,

    Tak jsem zkusil udělat nový Banner s novýma obrazkama na míru 598x180px podle optima šablony, ale bohužel flash banner při přechodu na jinou stranku webu stále bliká. Nevím čím to může být

    Odpovědět

  • RE: blikání

    11. 3. 2013 10:14:35 | Hana Medkova

    Dobrý den, zcela jistě to bude tím, že flash soubor s motivem je příliš velký. Vypadá to jako zkomprimované velké obrázky do malého rozměru, což vzniklo při výrobě toho flash motivu. Doporučujeme vytvořit flash banner z obrázků, které budou na optimální velikost předem zmenšeny. Tj. Váš motiv má velikost 598x184px, tzn. orig. obrázky musí být v této velikosti - aby nedošlo k deformaci či komprimaci obrázku ve flash motivu.

    Odpovědět