0 Kč bez DPH

K čemu slouží perex?

25. 01. 2008

Při zadávání nové stránky do inPage jste již jistě měli možnost si všimnout, že jednou z položek ve formuláři je perex. V následujícím textu se dozvíte, k čemu slouží, jak jej psát a čeho se vyvarovat.

Perex je krátký text, který ve dvou až čtyřech větách shrnuje obsah následujícího článku. Jsou dva způsoby, jak perex tvořit. Někdo používá pouze několik prvních vět z článku, jiný zase obsah perexu od článku odlišuje. Obojí má jasný cíl. Nalákat a přimět čtenáře webu k zobrazení článku/stránky, na kterou perex odkazuje.

Perex v inPage

V případě inPage máte k dispozici perex oddělený od samotného článku. Je tedy na vás, zda do perexu zkopírujete několik úvodních vět ze článku, nebo zda si jej vytvoříte odlišně. Perex se v inPage zobrazuje na několika místech:

  • Ve výpisu článků v dané rubrice
  • Ve výsledcích hledání
  • Může se objevit na titulní straně webu

Perex ve výpisu a vyhledávání

Pokud se podíváte do některé z rubrik na našem blogu, uvidíte vždy výpis článků ve formě jejich názvu a krátkého textu doplněného o obrázek. Ten můžete při vkládání článku jednoduše vložit pomocí vizuálního editoru, který vám inPage nabízí. Obrázek ale samozřejmě povinný není.

Pokud však obrázek v perexu použijete, výpis článků bude atraktivnější. Myslete však na to, aby text perexu byl dostatečně dlouhý a v kombinaci s použitým obrázkem nevypadal jako nedokončený. Obrázek do perexu používejte spíše menší, text by měl končit u spodní hrany obrázku. Na následující ukázce vidíte správně i špatně vytvořený perex:

Perex 1

Perex na titulní straně

Od poloviny února vám inPage nabízí možnost automatického publikování perexů na titulní straně. To je ideální příležitost nejen pro článkové weby. Díky tomu můžete hned na titulce upozorňovat své čtenáře/zákazníky například na změny v nabízeném sortimentu výrobků, na změny kontaktních adres, na nově poskytované služby a další. Chcete-li této možnosti využít, pak si zkontrolujte, zda používáte přednastavenou titulní stranu.

Perex

V administračním rozhraní klepněte na Nastavení, přepněte se na Prvky stránek a z nabídky Titulní stránka si zvolte položku [přednastavená]. Nastavení uložte kliknutím na tlačítko Upravit.

Ukázky práce s perexem

Perex 3

Virtuální literární kavárna

Perex

Perexy použité pro informace o projektech (Dobré srdce)

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • perex

    9. 1. 2009 16:35:54 | glis@zoznam.sk

    Môžem v perexe meniť veľkosť písma? Ako?

    Odpovědět

  • Re: perex

    9. 1. 2009 16:37:51 | pk

    Perex se edituje pomoci WYSIWYG editoru - muzete menit a nastavovat vse jako napr. ve Wordu.

    Odpovědět

  • Perex u sablony HANAMI

    19. 1. 2016 21:15:26 | Tomáš

    Dobrý vecer, u clanku v rubrice mi nejde vlozit obrazek do perexu, tedy do perexu jde, ale na strance se mi ukazuje stale datum clanku misto obrazku. Dekuji

    Odpovědět

  • RE: Perex u sablony HANAMI

    20. 1. 2016 9:01:26 | tým inPage

    Dobrý den, Tomáši,
    kvůli dřívějším zkušenostem uživatelů je v šabloně HANAMI perex omezen počtem 290 znaků. Z toho důvodu zde nezobrazujeme formátování ani obrázky.

    Odpovědět

  • Perex Hanami

    23. 1. 2016 12:37:49 | Tomáš

    Dekuji za odpoved, neslo by treba do WYSIWYGu vlozit vkladani obrtazku misto datumu, ktery tak moc vycniva a prehlusuje nadpis i perex jednotlivych clanku? Myslim tim napriklad omezit obrazek na 150x150px a udelat pro to vlastni , nevim ja kto nazvat spravne...editor,sekci,podsekci?
    Dik, jinak sablona je perfektni!:)

    Odpovědět