0 Kč bez DPH

Nastavení menu a externích odkazů

Při tvorbě stránek je potřeba věnovat zvýšenou pozornost tvorbě menu. Menu je základní navigační prvek každé webové prezentace. V tomto návodu se naučíte, jak přidat libovolný odkaz do menu nebo submenu.

Přidání odkazu do menu

Odkazy do menu se přidávají v sekci Menu → Hlavní menu tlačítkem Přidat položku menu.

Přidat odkaz do menu - Nastavení menu a externích odkazů

Ve formuláři zvolte zdroj odkazů, mezi které patří:

  • základní stránky: přednastavené odkazy inPage jako je úvodní stránka, výpis všech fotogalerií, e-shop, stránka se soubory ke stažení a další.
  • obsah: články, rubriky, složky souborů, jednotlivé fotogalerie, jednotlivé kategorie e-shopu. Tyto prvky lze do menu nastavit již při jejich vytváření nebo úpravě.
  • externí odkazy: oblíbené odkazy na jiné stránky. Vytvářejí se v sekci Menu → Externí odkazy (viz níže Přidání externích odkazů)

Zdroj odkazů - Nastavení menu a externích odkazů

Poté vyberte Odkaz na:, kde se nabídnou další možnosti. Např. při volbě základní stránky můžete vybrat odkaz na úvodní stránku (celého webu), e-shop, fotogalerii (stránka s přehledem všech fotogalerií), atd.

Odkaz na - Nastavení menu a externích odkazů

Pokračujte políčky: 

  • Přidat pod položku - pro přidání hlavní položky menu, ponechte volbu žádné. V případě submenu vyberte položku, pod kterou bude odkaz zobrazen.
  • Vlastní název - v tomto poli je možné upravit název odkazu.
  • Odkaz na kotvu - možnost odkázat se na konkrétní místo na dané webové stránce pomocí techniky kotva (např. #test v url)

Přidání odkazu dokončíte kliknutím na tlačítko Uložit.

Přidat položku a vlastní název - Nastavení menu a externích odkazů

Do menu nelze přidat dva stejné odkazy (včetně kotvy), ať už jsou v menu nebo submenu.

Nastavení menu a navigace

Navigační cesta -  je to tzv. drobková navigace, která se zpravidla zobrazuje nad samotných obsahem webu. Navigační cesta se používá na rozsáhlejších webech k usnadnění orientace na webových stránkách.

Způsob zobrazení menu - u některých šablon např. AURORA je možné volit mezi horizontálním a vertikálním zobrazení menu.

Správa položek menu

Položky jsou řazeny v seznamu pod sebou a můžete je přesouvat uchopením za tři tečky vlevo. U každé položky jsou zobrazeny informace o typu odkazu, počtu položek submenu a vlastnostech. Na konci řádku jsou funkční tlačítka pro náhled, úpravu a odstranění. Položky submenu lze zobrazit kliknutím na název nadřazené položky.

Správa odkazů - Nastavení menu a externích odkazů

Úprava položek menu

Odkazy upravíte kliknutím na ikonu tužky. V úpravě je možné navíc přidat oddělovače tedy mezery mezi položkami a zvolit možnost vždy zobrazit položky submenu. Tyto volby jsou použitelné pouze v případě vertikálního hlavního menu. U horizontálního menu se nastavení neprojeví.

Úprava položky menu - Nastavení menu a externích odkazů

Přidávání a úprava externích odkazů

Externí odkazy lze přidávat v Menu → Externí odkazy. Zobrazují se na webu v boxu oblíbených odkazů, v hlavním menu nebo je lze použít v textu stránky.

Přidat externí odkaz - Nastavení menu a externích odkazů

Odkaz přidáte kliknutím na tlačítko Přidat externí odkaz. V zobrazeném okně napíšete název odkazu, vložíte adresu odkazu, v případě potřeby zvolíte prioritu řazení (v jakém pořadí se budou odkazy řadit). Zaškrtnutím políčka Zobrazit v oblíbených odkazech se bude zobrazovat ve stejnojmenném boxu na webu, zaškrtnutím políčka Zobrazit v menu, jej zobrazíte v hlavním menu a zaškrtnutím políčka Otevřít v novém okně, se otevře do nového okna prohlížeče.

Okno pro přidání odkazu - Nastavení menu a externích odkazů

Externí odkazy jsou opět řazeny v seznamu a lze jim přetažením měnit pořadí. Dále vidíte nastavené vlastnosti a vpravo jsou funkční tlačítka pro náhled, úpravu a odstranění odkazu. Pod seznamem odkazů je zaškrtávací pole pro možnost zobrazení boxu Oblíbené odkazy.

Seznam externích odkazů - Nastavení menu a externích odkazů

 

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • Rozkliknutí submenu

    18. 1. 2024 11:48:17 | Marek

    Dobrý den,
    potřebuji aby se mi submenu otvíralo přejetím kurzoru přes položku menu.
    Např. mám položku (stránku) "Produkty" a pod ní chci další položky ("interiér" a "exteriér"). Zároveň potřebuji abych mohl kliknutím na hlavní položku "produkty" otevřít stránku, na kterou odkazuje.
    Teď to mám nastavené tak, že kliknu na produkty a otevře se mi submenu s interiérem a exteriérem. V upravení položky menu nemám takové nastavení na výběr.
    Používám šablonu kovovýroba.
    Děkuji.

    Odpovědět

  • Přesouvání položek menu v mobilu

    14. 12. 2023 3:10:27 | Milan Váhala

    Dobrý den,
    manželka u vás vytvořila stránky www.islam.cz.
    Vše funguje skvěle. Jediný problém je ten, že v editoru stránek v mobilu Samsung nelze přesouvat položky menu pomocí 3 teček. Prosím o radu, jak to vyřešit v mobilu. Děkuji. Váhala

    Odpovědět

  • Pořadí položek na liště v hlavním menu

    7. 2. 2020 13:03:39 | Petr

    Zdravím, potřeboval bych poradit, jak lze definovat pořadí jednotlivých položek na liště hlavního vodorovného menu. Založil jsem si v menu novou poloýku, ale zobrazila se mi na posledním místě (zcela vpravo). Potřebuji přesunout o dvě pozice vlevo. Úprava hodnoty v nastavení "Priorita řazení" nemá žádný vliv.

    Odpovědět | Zobrazit odpovědi

    • Re: Pořadí položek na liště v hlavním menu

      7. 2. 2020 13:10:27 | Tým inPage

      Dobrý den,
      jednotlivé položky menu můžete upravovat v sekci /Menu/ pod položkou "Hlavní menu". Zde se vám zobrazují právě položky do menu umístěné a pomocí myši můžete jednoduše měnit pořadí položek. Ve výpisu položek menu máte po levé straně "tři tečky". Tam stačí kliknout myší a následně posunout položku na danou pozici.

      Odpovědět

      • Re: Re: Pořadí položek na liště v hlavním menu

        7. 2. 2020 13:40:32 | Petr

        Perfektní a moc děkuji za rychlou odpověď a podporu. Zároveň se omlouvám, mohlo mi to dojít nebo si pročíst návod. Je to tam jasně popsáno. Hledal jsem to mylně v sekci "Stránek". Už jsem to opravil, přesunul a funguje. Hezký den.

        Odpovědět