0 Kč bez DPH

Nová verze WYSIWYG editoru - TinyMCE 5

9.1. 2020

Na přelomu roku jsme trochu v tichosti nasadili novou verzi WYSIWYG editoru - TinyMCE 5. V tomto článku si ukážeme, co nového tento editor přináší a jak si jej můžete aktivovat i na vašich stránkách.

Co přináší nový editor TinyMCE 5

Editor TinyMCE 5 je nejnovější a nejaktuálnější verzí WYSIWYG editoru daného typu. Vyznačuje se svěžím a moderním designem a garantovanými aktualizacemi a bezpečnostními záplatami.

wysiwyg editor menu

Na první pohled se toho však tolik nezměnilo. Stále máte k dispozici jednoduchý nástroj pro tvorbu stránek připomínající textový editor typu Word. Malou proměnou, ovšem velice zdařilou, prošly ikony odkazující na jednotlivé funkce editoru. Vše je ale typicky pro TinyMCE  velice intuitivní a přehledné a po chvíli si na drobné změny zvyknete.

Popis nových funkcí v editoru

Přehled všech základních funkcí, které zůstaly totožné s předchozí verzí editoru, naleznete v článku Práce s WYSIWYG editorem.

Všechny další nové funkce si nyní jednotlivě představíme.

Reálné zobrazení stránky přímo v editoru

Nový editor TinyMCE 5 podporuje reálné zobrazení obsahu stránky. (Zobrazení zahrnuje i modifikace stránek použité ve vlastních CSS stylech). V editoru tak vidíte téměř reálný obraz vytvářené stránky, která se bude zobrazovat na webu.

Formáty textu

Vzhledem k tomu, že editor umožňuje zobrazení použitých CSS stylů na webových stránkách, tak v případě, že máte nastaveny nějaké vlastní specifické formáty pro nadpisy, či text vč. použitých fontů, tak vše je již perfektně vidět v editoru.

formáty textu

Formát je možné taktéž jednoduše upravit přímo v textu, kdy po označení textu myší se vám nabídne dialog na úpravu formátu textu, či na vytvoření odkazu z označeného textu.

dialog úpravy textu

Upravené dialogy pro vkládání obrázků, odkazů a médií

Částečnou obměnou prošly i dialogy na vkládání obrázků. Uspořádání pokročilých funkcí se nyní zobrazuje po levé straně. Novinkou je i možnost přímo textu upravit pozici obrázku. Stačí na obrázek kliknout a vybrat, kam se má zarovnat.

pozicování obrázku

Další nové funkce v editoru

  • ikona- roztažení editoru Roztažení editoru na celou stránku

Tato funkce se vám může hodit v případě, že upravujete rozsáhlejší stránku a vše potřebujete mít přehledné a pohromadě.

  • ikona- živý náhled Náhled vytvářené stránky

Tato funkce je užitečná, pokud si chcete prohlédnout to, jak se bude vytvářená stránka zobrazovat reálně na webu. Tedy bez omezení šířky vkládaného textu, které je dáno vlastním editorem

  • ikona- počet slov Počet slov a znaků ve stránce

Pomocí této funkce si jednoduše zobrazíte počet slov, či znaků na vytvářené stránce.

  • ikona- emotikon Emotikon

Na stránky si nyní můžete jednoduše vložit emotikon. Na výběr je jich opravdu hodně.

    Jak si nový editor nastavit

    Editor TinyMCE 5 si můžete nastavit pro používání přímo v administraci webu v editaci stránky, vybráním z možnosti Typ editoru.

    změna editoru wysiwyg

    Případně si můžete rovnou nastavit tento editor jako výchozí pro práci se stránkami. Toto nastavení provedete v administraci webu v sekci /Nastavení/ pod položkou "Nastavení prostředí".

    Závěrem

    Doufáme, že s nasezaním nové verze WYSIWYG editoru vám opět více usnadníme tvorbu webových stránek v inPage a jsme si jisti, že s ním budete spokojeni. S novým editorem máme velké plány a chceme pracovat na jeho dalším rozvoji a přidávání nových funkcí.

    O všech novinkách vás budeme průběžně informovat, takže vám nic neunikne. Dále platí i to, že pokud byste s tvorbou stránek v našem systému inPage potřebovali jakkoli pomoci, tak nás neváhejte kontaktovat na info@inpage.cz, anebo nám zanechejte zprávu v komentáři.

    Tým inPage
    info@inpage.cz

    Web s doménou ZDARMA

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    • Co nový editor odnesl?

      4. 2. 2020 15:10:38 | František Jůza

      Dobrý den, nový editor je patrně zdařilý. Jenom Vám se něco opět nezdařilo nebo neumím dobře hledat. Zmizely snippety, zmizelo nastavení sociálních sítí... Bohužel.

      Odpovědět | Zobrazit odpovědi

      • Re: Co nový editor odnesl?

        4. 2. 2020 16:01:43 | Tým inPage

        Dobrý den,
        děkujeme za zpětnou vazbu. V novém editoru již není podporována funkce inPage Snippets. Namísto toho je možné do stránek vkládat "Obsahové šablony" viz: https://blog.inpage.cz/inpage/stranka-s-obsahovymi-sablonami/, což je pokročilejší náhrada za snippety.
        Co se týká odkazů na soc. sítě, tak zde došlo k úpravě ze strany služby AddThis, kdy nyní se odkazy zobrazují kompletně na celém webu a není nutné je tak přidávat ke každé stránce zvlášť. Nastavení služby je podrobně popsáno v našem článku https://blog.inpage.cz/inpage/propagujte-vase-stranky--na-socialnich-sitich-pomoci-addthis/
        Za jakékoli další reakce budeme rádi.

        Váš tým inPage

        Odpovědět

        • Re: Re: Co nový editor odnesl?

          4. 2. 2020 17:52:00 | Vilém Sýkora

          Také děkuji za odpověď, ale ze snipetů jsem asi nejvíc používal karusel s galerií. Jak jednoduše vložit do stránky tuto funkci?

          Odpovědět

          • Re: Re: Re: Co nový editor odnesl?

            4. 2. 2020 17:59:57 | R

            Přímo v editoru to nyní nejde. Ale podívejte se na článek, který se této problematice věnuje: https://blog.inpage.cz/inpage/slider-v-responzivnich-sablonach/ a použijte z něj kód.

            Odpovědět

    • Tmave pozadie editoru

      13. 3. 2020 0:30:37 | Alny

      Dobry den,
      kde sa da vypnut tmavomodre pozadie editoru TinyMCE 5?
      Po prepnutí do TinyMCE 4 je normálne biele, ale v TinyMCE 5 mám na tom tmavom problém vidieť kurzor.

      Odpovědět | Zobrazit odpovědi

      • Re: Tmave pozadie editoru

        13. 3. 2020 7:39:41 | R

        Dobrý den, tynimce 5 editor si načítá vzhled webové stránky, pokud tedy stránka má tmavé pozadí, je takové i v editoru

        Odpovědět

    • Nezobrazování některých fcí v editoru

      24. 11. 2021 22:44:01 | Vlastimil

      Dobrý den, mohu se zeptat, čím je způsobeno, že některé funkce, jako náhled stránky, počet slov nebo emotikon, se v editoru nezobrazují? Nastaveno mám TinyMCE 5. Děkuji.

      Odpovědět | Zobrazit odpovědi

      • Re: Nezobrazování některých fcí v editoru

        25. 11. 2021 8:40:51 | Tým inPage

        Dobrý den,
        omlouváme se za komplikace. Článek je již staršího data a již neodpovídá funkcím inPage.
        Funkce emotikony a počet slov z editoru vymizely zcela. Náhled stránky je teď buď přímo v editoru, který kopíruje styly nastavené šablony, tedy nadpisy, pozadí apod.. Dále je v inPage nová funkce s možností zapnout si náhledový režim a mít tak okno rozděleno na dvě viz https://blog.inpage.cz/inpage/nahledovy-rezim/.
        Článek aktualizujeme, děkujeme za upozornění.

        Odpovědět