0 Kč bez DPH

Použití externího CSS souboru

InPage nabízí možnost, jak načíst vlastní stylopis v externím CSS souboru. Usnadní to práci především těm, kteří upravují web často nebo experimentují a nechtějí ztrácet čas v editoru vlastního CSS stylu systému inPage. Můžete tedy soubor upravovat pohodlně ve vašem počítači a vždy jeho poslední verzi nahrát na web přes FTP. Ve Vlastním CSS stylu stránek se na soubor pouze odkazuje (načítá se). Jak tedy na to krok za krokem?

Nahrajte váš CSS soubor na FTP

Jak nastavit FTP klienta pro připojení se dozvíte v tomto článku. Před nahráváním si v administraci vašich stránek zkontrolujte, že máte odemčen přístup k FTP. Provedete to v sekci Můj účet => Informace o FTP. Je také důležité se připojovat k FTP přes klienta v pasivním režimu.

Soubor style.css (nebo s jiným názvem) nahrajte do libovolné složky, v našem případě jej ponechám v kořenovém adresáři. Absolutní cesta k souboru bude pak http://www.nazev-domeny.cz/ftp/style.css, lze ji tedy zapsat relativně jako “/ftp/style.css”.

Připojte soubor do stylopisu šablony (@import)

Pravidlem @import lze načíst stylopis v jiném externím CSS souboru. Samotný zápis importu do sekce Vzhled => Vlastní CSS styl pak bude vypadat následovně:

@import url("/ftp/style.css");

V okně Vlastní CSS styl se pak zobrazí takto:

Pravidlo @import lze vnořit i vícekrát, jen musí být vždy na začátku daného CSS souboru. Prioritu budou mít přesně takovou, jako kdyby se obsah vkládaného css souboru nakopíroval právě na místo, kde je použito pravidlo @import. Tzn. pokud je v následujícím stylopisu něco předefinováno bude se brát v potaz definice, která je "níže" tzn. poslední v zápisu.

Další použití pravidla @import

Častým použitím je připravení zvláštního CSS souboru pro verze stránek k tisku. Jedná se o stylopis, kde je vypnuté pozadí, některá grafika, stránky se pak tisknou "černé na bílém". Pro použití stylu jen pro určitá média stačí za pravidlo dopsat typ média (v našem případě print), pro tisk tedy vypadá CSS styl takto:

@import url("/ftp/protisk.css") print;

Uvedené pravidlo se také používá k rozlišení různých stylopisů pro různé prohlížeče. Bohužel toto vyžaduje zápis do hlavičky stránky (tag <head>), který systém inPage nepodporuje.

Načtení externího souboru v HTML

Možná nevíte, že stylopis můžete také načíst kdekoliv v HTML kódu stránky. Provede se "obalením" předchozího zápisu tagem <style>, u kterého je vždy nutné uvést atribut type="text/css". Pro předchozí případ bychom tedy napsali:

<style type="text/css"> @import url(“/ftp/style.css”) print; </style>

Je to výhodné, pokud si vytvoříte například vlastní box s CSS stylem, který chcete dále už jenom načítat bez nutnosti úpravu psát do vnitřního editoru CSS stylu stránek inPage.

Vladimír Souš
admin(zav)zoner.cz

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • FTP

    22. 2. 2015 15:46:57 | Jiří Siber

    Dobrý den,
    pokouším se nastavit FTP. V návodu k IN PAGE píšete:
    "Je také důležité se připojovat k FTP přes klienta v pasivním režimu."
    Nedaří se mi vše nastavit, mám počítač Apple Mac a Total Commander tedy nemám. Můžete mi poradit jak to udělat? Nyní mám aplikaci CYBERDUCK, ale asi nejde nastavit v pasivním režimu.
    Děkuji Siber

    Odpovědět