0 Kč bez DPH

Přesměrování URL adres v rámci webu (funkce pro experty)

 Jedná se o možnost přesměrování jedné URL adresy na jinou URL adresu. (Jen pro připomenutí, příkladem URL adresy je např. https://blog.inpage.cz/inpage/jak-zapnout-eet-na-inpage/.Využití této novinky vám přiblížíme na konkrétních příkladech.

Příklad 1 - Přesměrování článku na novou URL adresu

Přesměrování článku na novou URL adresu oceníte například v následujícím případě. Představte si, že jste napsali článek, který byl svého času aktuální a měl skvělý obsah. Proto jej také vyhledávač úspěšně zaindexoval a dodnes se těší vysoké návštěvnosti. Jenže nyní už článek aktuální není a vy byste ho chtěli smazat a napsat jiný aktuálnější. Nehodí se vám však původní tvar URL adresy. Navíc víte, že pokud změníte URL, bude vyhledávač považovat článek za nový. A tím ztratí možnost vysoké návštěvnosti hned zpočátku. V takovém případě vám pomůže právě nastavení přesměrování, které si ukážeme v tomto článku.

Příklad 2 - Přechod z redakčního systému, kde jste používali jiné tvary URL, než jsou na inPage 

Dále se vám bude tento návod hodit v případě, že přejdete od jiného poskytovatele redakčního systému. Ten může používat jiný výraz v URL, například místo  /nazev-rubirky/novinky/ používá /rubrika/novinky/. V takové chvíli by vám byl poctivě zaindexovaný odkaz u vyhledávačů k ničemu, protože by se uživatel dostal na chybovou stránku (v lepším případě na úvodní stránku webu). 

Nyní můžete v administraci původní tvar URL adresy nechat přesměrovat na nový tvar URL adresy a návštěvník se pak při použití původního odkazu dostane přímo na novou stránku. 

Nastavení přesměrování

Nastavení přesměrování naleznete v menu v Nastavení → Přesměrování stránek

Menu - přesměrování

Tato funkce se v administraci skládá ze tří hlavních částí:

  • tlačítko pro přidání nového přesměrování – v pravém horním rohu (oranžové pole)
  • možnost řazení a filtrování již vložených přesměrování (žluté pole)
  • seznam vložených přesměrování (modré pole)

Části přesměrování
 

Vložení nového přesměrování stránek

Nové přesměrování vložíte přes tlačítko pro přidání přesměrování (vpravo nahoře). Objeví se okno s možnostmi: 

  • stav zapnuto/vypnuto – přesměrování si můžete například nachystat dopředu (mít je neaktivní a zaktivnit je až později), jinak je třeba mít přesměrování nastavena jako aktivní
  • zadání zdrojové stránky – např. /inpage/stranka-s-puvodni-url
  • zadání cílové stránky – např. /inpage/stranka-s-novou-url
  • způsob přesměrování – trvalé nebo dočasné

K jednotlivým možnostem je uvedena i nápověda, která vám s vyplněním pomůže.

Po vyplnění jednotlivých polí přesměrování uložíte a zobrazí se vám v seznamu. 

Nastavení přesměrování

Filtrování v seznamu uložených přesměrování

Pro zjednodušení vyhledávání v seznamu nastavených přesměrování stránek je možné ve výsledcích filtrovat a řadit je dle jednotlivých možností (stav, zdrojová stránka, cílová stránka, způsob přesměrování). 

Také si můžete vybrat, kolik výsledků bude na stránce zobrazeno. 

Filtrování v seznamu

Kontrola přesměrování

Abyste si ověřili, zda máte správně zadaný tvar dané adresy, u každého odkazu najdete ikonku (žlutě označena v obrázku výše), přeš kterou se na danou stránku dostanete. Pokud se vám zobrazí chybová stránka nebo jste přesměrováni na úvodní stránku, pravděpodobně jste nezadali správný tvar a je třeba URL adresu opravit. 

Zda jste vše vyplnili a nastavili správně, si můžete rychle ověřit. Stačí si do prohlížeče zadat původní URL stránky. Pokud jste přesměrování na novou, je vše v pořádku. 

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů