0 Kč bez DPH

Úprava obrázku v záhlaví aneb jak vytvořit vlastní motiv

25. 01. 2008

Zaregistrovali jste si nový účet u inPage, v nastavení vzhledu jste si vybrali některou ze šablon a změnili jste si barevné schéma tak, aby vyhovovalo zaměření vašich stránek? Nyní je na řadě obrázek v záhlaví. Chcete-li mí unikátní web, neponechávejte tam ten výchozí.

Obrázek v záhlaví webu je tím prvním, čeho si návštěvník vašich stránek všimne. U firemní prezentace je důležité, aby tento obrázek vypadal pokud možno co nejprofesionálněji, jinak by mohl na vaši firmu vrhnout špatné světlo. Naopak u webů, které prezentují různé zájmové spolky, může být grafika v záhlaví řešena méně konzervativně.

Podívejte se na tyto dvě ukázky. Zatímco obrázek v záhlaví firemní webové prezentace nabízí fotografii související s nabídkou firmy, záhlaví internetových stránek Bikesdevil Brno je provedením velmi svérázné a jednoduché.

Záhlaví 2 (normální)

Záhlaví webu www.rezidencekolovraty.cz

Záhlaví 1 (normální)

Záhlaví stránek www.bikesdevil.com

Příprava obrázku pro záhlaví

Obrázek vhodný pro umístění do záhlaví článku si musíte nejprve připravit v nějakém grafickém editoru v počítači. Nemáte-li po ruce speciální grafický editor, můžete si vystačit i s fotografií oříznutou na potřebné rozměry. K tomu vám velmi dobře poslouží například správce obrázků Zoner Photo Studio.

Nejprve si však zjistěte potřebné rozměry obrázku pro záhlaví. V administraci inPage se přepněte na záložku Vzhled a klepněte na položku Šablony. V postranním sloupci vpravo uvidíte informaci o aktuálně zvolené šabloně, optimálním rozměru motivu a loga.

Záhlaví 3

Informace o optimálních rozměrech obrázku

Nyní si spusťte Zoner Photo Studio, najděte si fotografii, kterou byste do záhlaví rádi umístili a na obrázek poklepejte. Tím si jej otevřete v prohlížeči obrázků. Přepněte se do Editoru. V panelu nástrojů klepněte na Oříznout. V rozbalovací nabídce s rozměry vyberte Pevnou velikost a do rozměrů vedle zadejte hodnoty, které jste zjistili u informace o optimálních rozměrech obrázku např. 820x184. Nyní zkuste na obrázku zvýraznit oblast, kterou si poté vyříznete. Díky pevně daným rozměrům nepůjde tato oblast natahovat, rozměry budou přesné.

Záhlaví 4 (normální)

Ořezávání obrázku v Zoner Photo Studio

Je velmi pravděpodobné, že fotografie, kterou chcete použít pro záhlaví, nebude svou šířkou odpovídat. To povede k tomu, že při pokusu o vyříznutí se vám nebude dařit vybrat tu pravou oblast. Před ořezáváním tedy šířku obrázku upravte. Stiskněte klávesovou kombinaci Ctrl+E, v dialogu zadejte požadovanou optimální šířku obrázku a potvrďte. Nyní zkuste ořez provést znovu - měli byste zachytit mnohem lépe vypadající část obrázku.

Ořezávání obrázku po změně jeho šířky

Oříznutí potvrdíte tlačítkem Oříznout a poté obrázek uložte. Použijte funkci Soubor | Uložit jako, abyste si nepřepsali původní fotografii.

Umístění obrázku do záhlaví

V administraci inPage přejděte do sekce VZHLED -> OBRÁZEK MOTIVU. V nastavení Obrázku motivu klepněte na tlačítko Procházet a z disku si vyberte váš upravený obrázek. Poté klepněte na tlačítko Nastavit a podívejte se odkazem Můj web na změnu na svých stránkách. Nový obrázek by měl být připraven.

Záhlaví 6

Nahrávání nového obrázku do záhlaví

Přidat komentář

Přehled komentářů