0 Kč bez DPH

Vlastní ikona stránek - favicon.ico

Favicon je ikonka webových stránek. Jedná se o miniaturní značku webových stránek ve formátu .ico, která se zobrazuje v prohlížeči v adresním řádku, nebo ji můžete vidět v záložce prohlížeče.

Grafický vzhled ikonky mnohdy vychází z loga, aby co nejvíce korespondoval s celkovým vzhledem stránek. I přes miniaturní velikost ikonky, byste dle grafického vzhledu měli snáze rozpoznat, o jaké webové stránky se jedná. Rychleji totiž rozpoznáte ikonku, než když budete číst popisky v záložách.


(příklady ikon v záložkách prohlížeče)

Vlastní ikona vám pomůže odlišit vaše stránky od ostatních webů. Chcete-li mít na svých stránkách také vlastní ikonku, následující návod vám poradí jak na to.

Jak vytvořit ikonu stránek?

Ikonku stránek (tzv. soubor Favicon.ico) lze vytvořit pomocí libovolného grafického programu určeného na tvorbu a úpravu obrázků. Většina počítačů obsahuje základní program Malování, ve kterém lze vlastní obrázek vytvořit. Použít lze však jakýkoliv váš oblíbený grafický program. Zatím nejpoužívanější velikost favicony je 16 x 16 px nebo 32 x 32 px. S nástupem mobilních zařízení však vznikly i další velikosti např. 180 x 180 px nebo 120 x 120 px. Velikost favicony 16 x 16 px podporuje většina prohlížečů. Do favicony lze zvolit např. část loga, vhodné jsou jednoduché motivy.

Vytvoření ikony v grafickém programu

Mezi grafické programy, které umožňují tvorbu faviconu patří např. program PixelToolbox, s jehož pomocí můžete navrhnout a vytvořit vlastní ikonku stránek v požadovaném formátu .ico. Další program, který podporuje ukládání obrázků ve formátu .ico je Gimp

Pokud při vytváření ikonky použijete některý z jiných grafických programů (např. Malování, Zoner Photo Studio, Adobe Photoshop aj.), které formát .ico nepodporují (obrázek v tomto formátu nelze uložit), nevadí. Jednoduše připravte obrázek, uložte jej pod názvem favicon ve formátu .jpg nebo .png a použijte online favicon generátor.

Převedení obrázku do formátu .ico přes online generátor

Pro převod formátu jsme zvolili online Favicon Generátor, pro který je vhodné připravit obrázek o velikosti 260 x 260 px. Tento užitečný nástroj snadno a rychle převede vámi vytvořený obrázek z formátu (jpg, jpeg, gif, png, bmp ) do požadovaného formátu .ico. Generátor vygeneruje i další velikosti ikon a HTML kód pro jejich umístění. My využijeme pouze soubor s koncovkou .ico

  1. Jednoduše klikněte na tlačítko Select your Favicon picture a vyberte připravený obrázek na vašem pc.
    Výběr souboru pro favicon generator
  2. V případě, že není váš obrázek přesný čtverec, ukáže se upozornění. Můžete tedy znovu upravit obrázek a vložit jej do generátoru znovu, anebo pokračovat dál, s tím, že generátor zbývající prostor doplní.
    Možnost upravit obrázek pro favicon
  3. Níže na stránce potvrďte vytvoření favicony tlačítkem Generate your Favicons and HTML code
    Vygenerování favicony
  4. Posledním krokem je stažení balíčku tlačítkem Favicon package a rozbalení jej na vašem počítači.
    Stažení vygenerovaných favicon

Po stažení balíčku zbývá již jediné, a to nahrát ikonku do administrace inPage a nastavit jako vlastní ikonu stránek.

Nastavení ikony v inPage

Ikonu přidejte do administrace inPage v sekci Soubory tlačítkem Přidat soubor. V otevřeném okně:

  1. zadejte název souboru Favicon.ico
  2. pomocí tlačítka Vybrat soubor vyberte z PC soubor s ikonkou ve formátu .ico
  3.  a v části nastavení zvolte - otevřít v prohlížeči 

Ostatní parametry ponechte beze změn a nahrání souboru dokončete kliknutím na tlačítko Uložit.

Nastavení a zobrazení ikonky na webu

Jakmile jste nahráli vaši ikonku do souborů v administraci, zbývá provést poslední krok, a tím je nastavení favicony v sekci Vzhled → Favicon → Existující soubor → pole Vybrat favicon ze svých souborů. V poli vyberte váš soubor a úpravy uložte.

Nastavení ikonky stránek

Na co si dát při tvorbě faviconu pozor?

Nejčastější chybou, kterou mnozí uživatelé dělají při vytváření ikonky stránek, je přejmenování původního obrázku z formátu .jpg nebo .png do formátu .ico. Ikonka vytvořená tímto nesprávným způsobem vám na webu nebude fungovat, je potřeba ikonku vytvořit správně v grafickém programu podporující formáty .ico nebo váš obrázek převeďte do formátu .ico přes online generátor, ušetříte si tím čas i práci!

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • ...My využijeme pouze soubor s koncovkou .ico...?

    2. 2. 2023 13:11:13 | Jirka

    Dobrý den,
    proč když už tu máte odkaz na "Favicon Generator. For real." tak nelze použít přímo celou sadu souborů odpovídajících ikon jím vygnertovaný? Není to zbytečná degradace takového skvělého nástroje a možností, jak se dá s Faviconou na mobilech/tabletech/web browserech pracovat?
    Není to moc složité místo *.ico nechat vložit *.zip a na serveru jej patřeičně rozbalit.
    Mám možnost ev. nahrát vygenerovaný obsah k sobě tak, aby jej moje web strányk v InPage používaly? Na Joomla! i WordPress používám dlouhé roky bez problémů, tam většinou mám přístup do souborů.
    Třeba bych si mohl v souborech vytvořit složku "inpage\favicon" a do ní obsah generovaného ZIPu rozbalit. A sem nechat nasměrovat načítání favicony.
    Díky
    Jirka

    Odpovědět

  • zmena favikou ktory sa zobrazuje na google search

    24. 10. 2023 17:38:40 | Jana

    Prajem pekny den,
    Podarilo sa mi zmenit Favicon podla vaseho postupu, no ked vyhladavam svoju stranku cez google search, tak zobrazuje stale povodny favicon (in).

    Vedeli by ste mi prosim poradit ako zmenit aj tento favicon?
    Voprd dakujem

    Odpovědět | Zobrazit odpovědi

    • Re: zmena favikou ktory sa zobrazuje na google search

      25. 10. 2023 8:34:07 | Tým inPage

      Dobrý den,
      změna se ve vyhledávání google neprojeví hned, neboť vyhledávač má zobrazená data uložená u sebe. Roboti google pravidelně procházejí stránky a změna se projeví, jakmile Vaše stránky opět projdou, což může trvat v řádu dnů i týdnů. Urychlit změnu můžete napojením webu do Google Search Console viz https://blog.inpage.cz/inpage/google-webmaster-tools/
      S pozdravem,

      Odpovědět