0 Kč bez DPH

Jak na kvalitní grafiku na webu -  Fotky

Mít kvalitní fotografie na svých webových stránkách je klíčové pro vytvoření profesionálního a atraktivního dojmu. Správně zvolené obrázky mohou zvýšit důvěryhodnost vašeho webu, zlepšit uživatelský zážitek a podpořit konverze. Jak ale získat ty správné a kvalitní fotografie pro vaše webové stránky? V tomto článku vám přinášíme několik tipů.

Používejte vlastní originální fotky

Vlastní fotky použité na webových stránkách jsou nejlepší cestou, jak docílit originálního a poutavého vzhledu webových stránek. Vlastní fotky vždy nejlépe odráží vaši identitu a přesně můžete prezentovat vaše služby či produkty. Působí také výrazně důvěryhodněji, než fotky stažené z fotobanky. Použití vlastních fotek na webových stránkách má své neoddiskutovatelné výhody, ale i některé nevýhody. Pojďme se na ně společně podívat. 

Výhody použití vlastních fotografií:

1. Originalita a osobní dotek: Použití vlastních fotografií zajišťuje, že váš obsah bude jedinečný a originální. Můžete tak na stránkách prezentovat svou vlastní vizuální identitu a osobní styl.

2. Věrohodnost: Vlastní fotografie mohou posílit dojem autenticity a věrohodnosti vašeho webu. Návštěvníci budou mít pocit, že vidí skutečné lidi, produkty a situace spojené s vaším obsahem.

3. Přizpůsobení obsahu: S vlastními fotografiemi máte plnou kontrolu nad tím, jak bude obsah prezentován. Můžete fotografování plánovat tak, aby podporovalo konkrétní sdělení a cíle vašeho webu.

4. Profesionální vzhled: Pokud máte kvalifikovaného fotografa, můžete dosáhnout vysoké úrovně profesionality ve fotografiích, což může zvýšit celkový dojem z vašeho webu.

Nevýhody použití vlastních fotografií:

1. Náklady: Fotografování a zpracování vlastních fotografií může být nákladné, zahrnuje náklady na zařízení, profesionálního fotografa a případně úpravy.

2. Časová náročnost: Tvůrčí proces zahrnující plánování, fotografování a úpravy může zabrat hodně času, zejména pokud se nejedná o vaši hlavní oblast působení.

3. Omezená variabilita: Nemusíte mít vlastní fotografie pro všechny situace a témata, což může omezit variabilitu a různorodost obsahu na vašem webu.

4. Odbornost: Pokud nejste profesionální fotograf, vlastní fotografie mohou nedosáhnout očekávané kvality, což by mohlo negativně ovlivnit dojem návštěvníků.

Používejte kvalitní fotky z fotobanky

Nemáte-li možnost, či rozpočet na vytvoření vlastních profesionálních fotek pro webové stránky, tak je tu alternativa v podobě online fotobank. Fotky z online fotobank se obecně označují jako tzv. stockové fotografie (stockové fotografie = základní fotografie). Můžete si zde  buď zdarma, anebo za poplatek stáhnout kvalitní fotografie snadno využitelné pro potřeby webové prezentace. Použití stockových fotografií z fotobank může být rychlým a efektivním řešením pro získání kvalitního vizuálního obsahu. Avšak, jako každý přístup, i tento má své výhody a nevýhody. Podívejme se blíže na obě strany mince:

Výhody použití stockových fotografií:

1. Rychlost a pohodlí: Stockové fotobanky nabízejí široký výběr fotografií různých témat a stylů. To znamená, že můžete rychle najít vhodný obrázek, který odpovídá vašim potřebám, aniž byste museli sami fotografovat.

2. Široká variabilita: Fotobanky obsahují snímky pokrývající různá témata, lokace a nálady. To vám umožňuje vybrat si fotografie, které nejlépe komunikují s vaším obsahem.

3. Náklady: Použití stockových fotografií může být cenově efektivní volbou ve srovnání s najímáním profesionálního fotografa a prováděním vlastních fotografií.

4. Rychlá dostupnost: Stockové fotky jsou okamžitě dostupné ke stažení, což je výhodné, pokud potřebujete rychle aktualizovat obsah na webu.

Nevýhody použití stockových fotografií:

1. Neoriginalita: Zřejmá nevýhoda spočívá v tom, že stockové fotky mohou být používány i na jiných webových stránkách, což může snížit originalitu a jedinečnost vašeho webu.

2. Nedostatek autentičnosti: Fotobankovní fotografie mohou působit jako generické a neosobní obrázky, které nereflektují specifický charakter vašeho obsahu.

3. Omezená flexibilita: Vybrané stockové fotky mohou nesedět stoprocentně s vašimi požadavky na kompozici nebo náladu, což může nutně vést k některým kompromisům při jejich použití na webové prezentaci.

4. Kvalita a autorská práva: Některé snímky mohou mít nižší kvalitu nebo mohou být příliš "zpracované", což by mohlo negativně ovlivnit celkový dojem webu. Kromě toho je důležité pečlivě zkontrolovat autorská práva a dodržovat licenční podmínky vámi využívané fotobanky.

Využívejte zavedené fotobanky "stocky"

Na internetu najdete opravdu velké množství různých fotobank a stocků a může být trochu komplikované se v nich vyznat. Fotobanku vybírejte jednak podle toho kolik fotek má k dispozici. Platí zde obligátní pravidlo -  čím více kvalitních fotek, tím lépe. Je důležité si vždy pozorně prostudovat podmínky použití a licence pro každou fotobanku. Některé obrázky mohou být k dispozici pouze pro osobní použití, zatímco jiné můžete použít i pro komerční účely. Před použitím jakéhokoli obrázku na webu se ujistěte, že máte právo jej používat a že dodržujete podmínky dané licence.

Doporučujeme používat tyto zavedené fotobanky

  •     Unsplash - Nabízí velkou sbírku kvalitních snímků od fotografů z celého světa. Obrázky jsou zdarma a můžete je použít bez omezení.
  •     Pexels - Podobně jako Unsplash, Pexels nabízí širokou škálu kvalitních obrázků zdarma.
  •     Pixabay - Tato platforma obsahuje fotografie, ilustrace, videa a vektorové obrázky zdarma. Mnoho obrázků je k dispozici pod licencí Creative Commons Zero (CC0), což znamená, že je můžete použít bez omezení.
  •     Freepik - Tato platforma nabízí zdarma i placené obrázky, vektorové ilustrace a jiný grafický obsah.
  •     Shutterstock - Shutterstock je placená fotobanka, která nabízí velký výběr profesionálních obrázků, vektorů a videí. Můžete si zakoupit jednotlivé obrázky nebo si vybrat předplatné.
  •     Adobe Stock - Další placená fotobanka s bohatou sbírkou obrázků, které můžete zakoupit nebo stáhnout pomocí předplatného.
  •     iStock - Tato fotobanka nabízí kvalitní obrázky za poplatek nebo pomocí předplatného.

Nazapomínejte na úpravu fotek

Upravování fotek pro použití na webových stránkách je důležitým krokem pro zajištění, že vaše stránky budou vypadat profesionálně a budou rychle načítat. Zde je několik kroků, které můžete provést:

1. Zmenšení rozměrů: Webové stránky nevyžadují vysoké rozlišení fotografií, jaké by bylo potřeba pro tisk. Snížení rozměrů sníží velikost souboru a zrychlí načítání stránky. Mějte na paměti, že větší soubory trvají déle na načítání, což může odradit návštěvníky.

2. Optimalizace formátu: Použijte formáty jako JPEG nebo PNG, nebo WebP. JPEG je vhodný pro fotografie a umožňuje kompresi. PNG je vhodnější pro obrázky s průhledností, jako jsou loga. WebP je naopak výborné svými možnostmi komprese, kdy zachová kvalitu fotky při nižší velikosti samotného souboru. Zvolte správný formát pro konkrétní typy obrázků.

3. Kvalita komprese: Použijte vhodnou úroveň komprese. Můžete využít různé nástroje pro úpravu fotografií, jako je ZPS, Adobe Photoshop nebo zdarma dostupné alternativy, které vám umožní zvolit úroveň komprese, která udrží akceptovatelnou kvalitu, zatímco sníží velikost souboru.  Obecně platí, že pro doprovodné obrázky na webu není nutné nejvyšší rozlišení a stačí např. 800 -1600px na šířku.

4. Úpravy barev: Na webu dost často pracujete s kontrastem a nutností dobré čitelnosti textů s obrázkovým pozadím. Provádějte tak úpravy fotek a používejte různé barevné saturace, ajko je např. ztmavení, zesvětlení nebo změna barevného spektra. Tím docílíte lepšího kontrastu a čitelnosti textů s obrázkovým pozadím.

5. SEO a metadata: Nezapomeňte přidat relevantní SEO metadata ke každému obrázku, jako jsou popisky a alternativní texty, což pomůže zlepšit viditelnost vašich obrázků ve vyhledávačích.

Závěrem

Získání kvalitních fotografií pro webové stránky může být náročné, ale jistě stojí za to. Správně zvolené a upravené obrázky mohou zvýšit vizuální atraktivitu vašeho webu a posílit jeho efektivitu. Buďte kreativní, nebojte se investovat do profesionálních fotografií a sledujte, jak se vám to vrátí ve formě lepšího uživatelského zážitku a úspěšnějšího webu. Ideální je však i kombinace vlastních fotografií a vhodně zvolených stockových obrázků, díky které můžete poskytnout návštěvníkům vašich webových stránek vyvážený a atraktivní vizuální obsah pro váš web. Nezapomínejte fotky po stažení ještě upravit, abyste zajistili rychlejší načítání webu a fotky měly správnou barevnost. 

Další články v seriálu: 

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA