0 Kč bez DPH
  • WYSIWYG verze 3.5
    • Návod je vytvořen ve WYSIWYG editoru verze 3.5 Více »

Nahrávání obrázků

25. 01. 2008

Vytvoření nové stránky s textem určitě zvládáte. Když se však vžijete do role návštěvníka stránky, tak budete jistě souhlasit, že bez obrázků by byl web nudný a jako čtenář byste šli velmi rychle pryč. Naučte se tedy do inPage nahrávat obrázky.

Podobně jako stránky i obrázky jsou v inPage řazeny do nějakých skupin. Zatímco stránky můžete vkládat do rubrik, pro obrázky si můžete připravit fotogalerie. Názvu se nebojte - umístění nějakých ilustračních obrázků (třeba reklamních bannerů) do fotogalerie ještě neznamená, že se návštěvníkovi webu zobrazí ve formě nějaké prezentace.

Přidání fotogalerie

Novou fotogalerii přidáte velice snadno. V administračním rozhraní inPage se přepněte na záložku Obrázky a klepněte na zelené tlačítko pro přidání fotogalerie v pravém panelu. Zobrazí se vám formulář, ve kterém vyplníte Název fotogalerie a krátký popisek ve formě perexu (například Galerie účesů).

 

Nahrávání obrázků 1 (normální)

 

Adresu vyplňovat nemusíte, protože inPage ji dovede automaticky vytvořit na základě zadaného názvu fotogalerie. V nabídce Titulní obrázek si zvolte snímek, který chcete zobrazit na titulce fotogalerie. Nabídka se naplní, jakmile bude fotogalerie obsahovat nějaké obrázky, je tedy dobré toto nastavení upravit až později pomocí úpravy fotogalerie.

Jestliže nechcete, aby se daná fotogalerie zobrazovala návštěvníkům webu, vypněte volbu Nastavit aktivní. Využijete to například při tvorbě galerií pro obrázky, které budete vkládat do článků, ale nechcete je už zobrazovat nikde jinde.

Vytváření fotogalerie dokončíte klepnutím na tlačítko Přidat fotogalerii.

Přidání obrázku

Fotogalerie samozřejmě nemusíte vytvářet povinně. Obrázky mohou být i nezařazené, pamatujte však na to, že při velkém počtu se v nich budete špatně orientovat. V pravém panelu se přepněte do některé fotogalerie nebo zůstaňte na Nezařazených obrázcích a klepněte na odkaz Přidat obrázek.

Zobrazí se formulář, pomocí kterého nahrajete obrázek z počítače do inPage. Jako první opět zadejte Název obrázku. Adresa se vytváří automaticky, nicméně pokud z nějakého důvodu chcete adresu obrázku nastavit odlišně od názvu, máte možnost. Nezapomeňte na popis obrázku. Pokud z obrázků vytvoříte veřejně dostupnou galerii, tak popisky budou zobrazeny pod každým obrázkem jako informace pro návštěvníky.

Ve formuláři si všimněte, že máte možnost vytvořit novou fotogalerii. inPage totiž myslí na zapomnětlivé uživatele, kteří si nestihli fotogalerie připravit předem. Takže buď zadejte název nové fotogalerie, nebo si vyberte některou z již připravených v rozbalovací nabídce. Pokud jste se předem do nějaké fotogalerie přepnuli, bude její název v této nabídce předvolen.

 

Nahrávání obrázků 2 (normální)

 

Volba Zobrazit ve fotogalerii určuje, zda se obrázek bude návštěvníkům stránek zobrazovat při prohlížení dané fotogalerie, do které patří. Nechceme-li zobrazovat obrázek ve fotogalerii, ale chceme-li jej použít např. přímo v článku, necháme jej pouze Aktivní. Chceme-li obrázek úplně znepřístupnit návštěvníikům našich stránek, zrušíme u obrázku i volbu Aktivní. Např. logo nebo motiv musí mít nastaven příznak Aktivní nebo obrázky, které chceme zobrazovat jako Náhodný obrázek, musí mít nastaven příznak Zobrazit ve fotogalerii.

Podobně tomu je u nastavení fotogalerie, kde také najdeme příznak Aktivní a Zobrazit fotogalerii. Nechceme-li, aby se fotogalerie zobrazovala v přehledu všech našich fotogalerií, zrušíme příznak Zobrazit fotogalerii, čímž nepůjde zobrazit ani obrázky, které do této fotogalerie patří (takovou fotogalerii nepůjde ani použít pro funkci Náhodný obrázek). Nadále ale můžeme zobrazovat obrázky přímo v článku (přes funkci WYSIWYGu Vloži obrázek) nebo tento obrázek použít jako logo či motiv.

Více o těchto dvou vlastnostech se dočtete v samostaném článku Aktivní x neaktivní - zobrazit x nezobrazit.

Nejdůležitější částí formuláře je samozřejmě výběr souboru s obrázkem. Klepněte na tlačítko Procházet a v počítači vyberte soubor s obrázkem, který chcete nahrát do inPage. Poté už zbývá upravit datum přidání. Není to povinné, měníte jej pouze v případě, že chcete ovlivnit řazení obrázků podle data přidání. Zkontrolujte si všechna nastavení a obrázek přidejte klepnutím na tlačítko Přidat obrázek.

Při nahrávání obrázků mějte trpělivost. Uvědomte si, že přenos z počítače na internet chvíli trvá - záleží především na rychlosti vašeho připojení. Někdy příště si ukážeme, jak zpřístupnit fotogalerie návštěvníkům webu a jak vkládat obrázky do článků.

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • dotaz

    24. 6. 2016 13:52:47 | Radim Holeček

    jak vložit do stránky animovaný gif, aby se opravdu pohyboval?

    Odpovědět

  • RE:dotaz

    1. 7. 2016 12:53:23 | Tým inPage

    Dobrý den,
    animovaný GIF lze přidat pomocí FTP. Postup, jak využít FTP, obsahuje článek https://blog.inpage.cz/inpage/prace-s-ftp-v-inpage/, a to včetně odkazu na přesný postup nastavení připojení na FTP https://blog.inpage.cz/inpage/nastaveni-pripojeni-na-ftp/. Váš animovaný GIF si poté nahrajete do složky vašeho FTP účtu. V inPage administraci následně při vkládání obrázku na požadovanou stránku vložíte URL tohoto souboru na FTP (např. blog.inpage.cz/ftp/animovany-gif.gif).

    Odpovědět