0 Kč bez DPH

7 typografických hříchů (3): konce řádků, mezery a výpustka

Patříte mezi ty, kteří si vedou blog, píší na sociální sítě, ale nejste si jistí a často váháte nad tím, jak napsat různé symboly a speciálních znaky? Chyby ve vaší prezentaci vám jen udělají špatnou reklamu a odradí potenciální zákazníky. Pojďte se s námi ponořit do tajů typografie, ať můžete psát jako profík! Ve třetím díle se naučíte psát správné mezery.

7 typografických hříchů (3): konce řádků, mezery a výpustka

Jak na předložky a mezery

Jednopísmenné předložky a spojky jako jsou např. u, k, o, s, v, z, a, i se nikdy nenechávají na konci řádku samostatně. Nejčastějším řešením je oddělení předložky na nový řádek pomocí enteru – a to je chyba!

Pro pevné spojení předložky s následujícím slovem (pro společné zalomení řádku) se používá tzv. pevná mezera, kterou napíšete pomocí klávesové zkratky Alt+0160. V HTML kódu je pro napsání pevné mezery potřeba tzv. HTML entita, která vypadá takto: “. Přímo v inPage naleznete tlačítko na vložení pevné mezery, takže si tuto zkratku, ani entitu, nemusíte vůbec pamatovat.

Pevná mezera se tváří jako klasická mezera, ale v daném místě nemůže dojít k zalomení řádku jako u klasické mezery, jednotlivé výrazy jsou spojeny pevně, a pokud dojde k zalomení jednoho na další řádek, zalomí se na další řádek společně i s druhým z výrazů.

Tento typ mezery je třeba použít také ve zkratkách či kódech (například: „s. r. o.“, „T. G. M.“ nebo „PS PČR“), mezi zkratkami typu tj., tzv., tzn. a výrazem, který za nimi bezprostředně následuje („tzv. slovo“).

Neoddělitelně jsou spojeny také zkratky křestního jména a příjmení nebo zkratky titulu a příjmení („P. Jelínková“, „MUDr. Tkáčová“), avšak jméno od příjmení oddělit můžeme (například: „Petra | Jelínková“, „MUDr. Karolína | Tkáčová“).

Podobně se pevné mezery využívá také v dalších spojeních, mezi kterými by zalomení řádku nebylo vhodné. Například mezi jednotlivými částmi data (více o datu si povíme ve 4. díle) nebo mezi ve spojení čísel a značek (o nich si povíme v dílech 5 a 6).

inPage s 50% slevou - typografie

Jak na výpustku

O výpustce jste možná nikdy neslyšeli, ale vsadím se s vámi, že ji určitě používáte. Výpustka jsou tři tečky a obecně označuje vynechání části textu. Jedná se o samostatný typografický znak, proto ji nepíšeme jako samostatné tři tečky (oproti samostatným tečkám jsou mezi tečkami výpustky kratší mezery). Výpustku napíšeme pomocí klávesové zkratky Alt+0133.

Nejčastěji se s výpustkou setkáte, když bude označovat nedokončenou řeč (nebo větu obecně), například: „Jestli toho nenecháš, tak…“ Setkat se s ním můžete také ve výčtu, kde zastupuje vynechané položky: U nedokončeného výčtu: Zvířata členíme na obratlovce, bezobratlé, …“

Výpustka se chová jako jakékoliv jiné interpunkční znaménko. Před výpustkou proto nepíšeme mezeru, za výpustkou ano. Za výpustkou nikdy nepíšeme tečku (takže nikdy neděláme čtyřtečku), ale jiné interpunkční znaménko použít můžeme, třeba čárku – to když výpustku použijeme ve výčtu.

Výčet má ještě jedno speciální pravidlo, které pro výpustku platí. Protože nahrazuje jednu (nebo více) položek, píšeme před ní v tomto případě mezeru, protože bychom tuto mezeru napsalii před chybějící položku výčtu. Například: „Počítali jsme: jedna, dva, tři, …, deset, …, až do stovky!“

Díky kouzlení s mezerami budou vaše texty zase lepší a kvalitnější. Znalosti z tohoto dílu využijete i příště – budeme probírat datum, takže se vám bude hodit nejen znalost pevných mezer, ale i pomlčky z prvního dílu.

Další díly seriálu

(Všechny klávesové zkratky uvedené v textufungují ve Windows, v operačních systémech Linux a Mac OS mohou být jiné)

 

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů