0 Kč bez DPH

7 typografických hříchů (5): měny, procenta a podobné značky

Patříte mezi ty, kteří si vedou blog, píší na sociální sítě, ale nejste si jistí a často váháte nad tím, jak napsat různé symboly a speciálních znaky? Chyby ve vaší prezentaci vám jen udělají špatnou reklamu a odradí potenciální zákazníky. Pojďte se s námi ponořit do tajů typografie, ať můžete psát jako profík! V pátém díle vám ukážeme, jak na procenta a značky.

7 typografických hříchů (5): měny, procenta a podobné značky

Jak na procenta

Procenta v sobě skrývají velkou záludnost. Máme použít mezeru? Nemáme použít mezeru? Většina lidí nepřikládá mezeře žádný zvláštní význam, a to je chyba. Mezera nám říká, jak správně vlastně máme procenta číst.

Značka procent se píše stejně, jak bychom místo značky psali celé slovo. Proto v případě, že chceme procenty vyjádřit podstatné jméno, napíšeme mezi číslem a značkou mezeru („sleva 30 %“) stejně, jako bychom ji napsali, kdybychom značky a čísla rozepsali slovy („sleva třicet procent“).

Mezeru nepíšeme, jakmile vyjadřujeme přídavné jméno („30% sleva“ se čte jako „třicetiprocentní sleva“). Nikdy pak nekombinujeme zápis slovem a značkou – pokud číslo chceme napsat slovy, musíme tak napsat i značku (takže nikdy ne „třicet %“).

Pro promile „‰“ platí stejná pravidla jako pro procenta, symbol promile napíšeme pomocí klávesové zkratky Alt+0137.

inPage s 50% slevou - typografie

Jak na stupně a další značky

Tato pravidla jsou přenositelná také na další značky – například „napětí 12 V“„12V baterie“ čteme i píšeme odlišným způsobem. Zásadně nikdy nepíšeme koncové -ti-mi (například: „10-ti stupňové pivo“) – číslo zapsané číslicí nikdy neskloňujeme v textu, skloňujeme je až při čtení na základě kontextu (správně je tedy „10° pivo“).

Výjimku z tohoto pravidla tvoří značky pro úhlový stupeň, minutu a vteřinu a značky pro stopy a palce, které se připojují k číslu bez mezery vždy. Proto „úhel 90°“ čteme jako „úhel devadesát stupňů“, i když dle předcházejícího pravidla by mělo jít o přídavné jméno.

U teplotního stupně však pravidlo s mezerou platí, píšeme tedy „maximální denní teplota 26–30 °C“, ale „3° rozdíl“. Stupně u piva neoznačují ani úhel ani teplotu, ale obsah chmele, aplikujeme na něj tedy stejné pravidlo jako na procenta.

Oproti předchozím dílům našeho seriálu mají stupně i procenta tu výhodu, že je najdeme na většině klávesnic. Stupně leží pod klávesou Esc, zatímco procenta naleznete poblíž klávesy Backspace.

Jak na měny

Speciálními značkami, pro které platí stále stejná pravidla, jsou také měny. Píšeme je zpravidla za číslem, ale můžeme je psát i před číslem. Euro„€“napíšeme pomocí zkratky AltGr+E, dolar „$“ pomocí AltGr+ů.

V běžném textu používáme značku měny nebo píšeme měnu celou, mezinárodní třípísmenné kódy necháváme pro bankovní praxi. V běžném textu za celým číslem nepíšeme čárku s pomlčkou, jde o nadbytečný údaj.

U značek to nekončí. Matematika je složitá i v typografii, proto se příště podíváme na to, jak správně psát čísla a matematická znaménka.

Další díly seriálu

(Všechny klávesové zkratky uvedené v textufungují ve Windows, v operačních systémech Linux a Mac OS mohou být jiné)

 

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • Oprava

    7. 2. 2024 15:39:30 | Antonín

    Stupně u piva neoznačují ani úhel ani teplotu - souhlasí,
    ale obsah chmele - to jistě NE

    Odpovědět