0 Kč bez DPH

7 typografických hříchů (7): viz & paragraf

Patříte mezi ty, kteří si vedou blog, píší na sociální sítě, ale nejste si jistí a často váháte nad tím, jak napsat různé symboly a speciálních znaky? Chyby ve vaší prezentaci vám jen udělají špatnou reklamu a odradí potenciální zákazníky. Pojďte se s námi ponořit do tajů typografie, ať můžete psát jako profík! V posledním díle se podíváme na ampersand s paragrafem.

7 typografických hříchů (7): viz & paragraf

Jak na paragraf

Oblíbený znak právníků se používá vždy ve spojení s číslicí. Je to velmi snadné, protože ho najdete přímo na klávesnici vlevo od enteru. Jsou na něm vyobrazeny další tři znaky – uvozovky, apostrof a vykřičník. Stačí tedy toto tlačítko zmáčknout a paragraf se napíše. Paragraf se od čísla odděluje pevnou mezerou (například: „z právního hlediska se jedná o § 38“).

Jak na ampersand

Ne, ampersand není kletba. Ampersand je název pro symbol „&“, který se v textech používá ve stejném významu jako spojka „a“. Název ampersand je zkomolenina latiny a angličtiny. Dříve se tento symbol nacházel na úplném konci abecedy a při odříkávání abecedy v anglických školách zněl závěr: „…X, Y, Z and per se and“, tedy „…X, Y, Z a (symbol) sám o sobě (znamenající) A“. V první polovině 19. století z toho komolením vznikl ampersand.

Někdy se mu říká také „et“ – to jsou písmena, ze kterých vznikl, a také se z těchto písmen skládá latinská spojka „et“, která má stejný význam jako česká spojka „a“. Ampersand opravdu vznikl z latinské spojky a jeho nejstarší použití můžeme najít už v prvním století našeho letopočtu.

Spojka „et“ je v textech velice častá, je proto nevhodné, že se píše dvěma písmeny. Postupně proto byla zjednodušována a zjednodušována až do podoby klikyháku „&“, který jednoduše napíšete jedním tahem, což při psaní šetří čas. Na počítači napíšete ampersand klávesovou zkratkou Alt+38 nebo AltGr+C.

Kromě použití místo spojky „a“ například v názvech (například „Novák & syn, s. r. o.“), kdy se vždy odděluje mezerou z obou stran (je to přeci spojka), se ampersand používá také v HTML entitách.

Ty se používají pro zápis speciálních znaků, které hrají roli přímo v HTML a mohly by dělat v kódu stránky problém, pokud bychom je napsali běžnou formou. HTML entity vždy začínají ampersandem a končí středníkem. Například entita pro ampersand je „&“, pro pevnou mezeru „ “ a pro znak eura „€“. Webový přehlížeč si tyto entity přeloží a zobrazí vám tyto znaky tak, jak jste zvyklí.

inPage s 50% slevou - typografie

Jak na viz

Mnozí z vás mohou mít slovo „viz“ zafixované jako zkratku kvůli jeho délce. Nejedná se však o zkratku, ale o rozkazovací způsob slovesa vidět. Proto se za ním nikdy nepíše tečka (například: „viz rubrika inPage Začínáme“). v případě, že chceme takto rozkázat skupině osob, množné číslo zní „vizte“, lze však použít i jednotné číslo „viz“.

V sedmi dílech našeho seriálu o typografii jsme vás naučili, jak správně psát, aby text hezky vypadal. V bonusovém díle vám prozradíme 10 věcí, které z vás udělají úspěšného copywritera.

Další díly seriálu

(Všechny klávesové zkratky uvedené v textufungují ve Windows, v operačních systémech Linux a Mac OS mohou být jiné)

 

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů