0 Kč bez DPH

HTML fotogalerie v inPage pomocí Zoner Photo Studia

04. 01. 2010

Přinášíme vám skvělý tip, jak prezentovat kompletní HTML galerie fotek na vašich stránkách za pomoci programu Zoner Photo Studio. Tento způsob publikování fotogalerií se vám může hodit, pokud chcete na svých stránkách prezentovat větší množství fotek.

Na názorném příkladu si ukážeme jak publikovat HTML fotogalerii s pomocí Zoner Photo Studia 14, dále jen ZPS. V tomto případě je zapotřebí mít ZPS nainstalované v počítači. Po spuštění programu se zobrazí hlavní pracovní prostředí ZPS s kořenovým adresářem, kde můžete listovat a prohlížet soubory uložené ve vašem PC.

Pracovní prostředí ZPS 12

Poznámka: pokud používáte starší verzi programu, bude pracovní prostředí odlišné, ale i ve starších verzích je možné publikovat HTML galerie totožným způsobem jak uvádíme v našem návodu.

Výběr obrázků určených k publikování galerie

V pracovním prostředí ZPS si otevřete složku s fotografiemi, které chcete publikovat do kompletní galerie HTML.

Výběr složky s obrázky

Vytvoření HTML fotogalerie

Obrázky si označíme. Následně v menu ZPS klikneme na záložku Publikovat a vybereme položku Vytvořit galeri HTML.

Zvolený výběr obrázků publikujeme jako galerii HTML

Načtení obrázků do galerie

V tomto okamžiku se otevře nové okno s obrázky, které budou použity pro HTML publikování. Pokud některé obrázky ve fotogalerii zobrazit nechcete, pak zatrhnutím daného obrázku zrušte jeho výběr a publikovat se budou pouze označené obrázky.

Výběr obrázků, které budou použity pro HTML publikování

Pokračujeme tlačítkem Další >

Výběr šablony pro HTML publikování

V dalším kroku se zobrazí nabídka šablon pro HTML publikování, v levém okně si zvolte šablonu HTML. V pravém okně pak vidíte zvětšený náhled zvolené šablony.

Výběr HTML šablony pro publikování

Pokračujeme tlačítkem Další >

Nastavení parametrů šablony

Máte také možnost nastavit některé parametry zvolené šablony. Můžete například nastavit společný titulek pro celou fotogalerii, nastavit počet zobrazovaných oken s náhledy, změnit podpis v zápatí nebo nastavit barvu nadpisů obrázků.

Úprava parametrů zvolené HTML šablony v ZPS

Naposledy pokračujte tlačítkem Další >

Uložení galerie HTML do složky v PC

V posledním okně si uložíte vytvořenou galerii HTML do složky ve svém počítači.

Uložení vytvořené galerie HTML do složky v PC

Pokračujte tlačítkem Uložit >

Poznámka: Pokud publikovanou galerii HTML začnete ukládat přes FTP, stane se to, že galerie HTML se uloží přímo do volného prostoru, nikoliv do složky. V takovém případě nebudete mít ve svých galeriích na FTP žádný přehled a jakmile budete chtít nahrát další fotogalerii, smíchá se s již dříve narhanou galerií! Budete-li galerie HTML ukládat nejdříve do složky, můžete poté na FTP nahrát tolik galerií HTML, kolik vám volný FTP prostor umožní a ve všech galeriích budete mít dokonalý přehled.

Kliknutím na tlačítko Uložit se otevře další okno s adresářem vašeho PC, doporučujeme vytvořit si novou složku s konkrétním názvem fotogalerie. Označte si zvolenou složku, kam chcete fotogalerii nahrát a stiskněte OK.

Vytvořte novou složku do které galerii HTML uložíte

Poznámka: Názvy složky vytvářejte vždy bez diakritiky a bez mezer! Ve chvíli kdy budete chtít odkazovat na svých stránkách na vytvořenou fotogalerii, budete vždy uvádět URL cestu k fotogalerii. Název složky se v URL vyskytuje a proto nemůže obsahovat diakritiku ani mezery. Pokud název složky obsahuje velká i malá písmena, pak URL cesta k souboru musí obsahovat přesný název, včetně velkých i malých písmen.

Dokončení HTML publikování

Po stisknutí tlačítka OK se začne nahrávat publikovaná galerie HTML do vaší vytvořené složky. Po dokončení  pokračujte tlačítkem Dokončit (viz obrázek).

Dokončení nahrané galerie HTML

Tímto se celý proces vytvoření galerie HTML dokončil. Nyní se připravená galerie nachází ve vaší složce uložená v počítači. Následně je potřeba celou složku s nově vytvořenou galerií nahrát na FTP.

Poznámka: Složku je nutné z vašeho PC nahrát na FTP proto, abychom se na stránkách v inPage mohli odkazovat na nově vytvořenou galerii. Pokud galerii necháte uloženou v PC, nebude k takové fotogalerii mít přístup nikdo jiný než vy. Nahrajete-li galerii HTML na FTP, můžete v budoucnu poslat známým odkaz na vámi vytvořenou fotogalerii, nebo tento odkaz zobrazíte přímo na webu.

Uložení vytvořené HTML galerie na FTP

Přihlaste se na FTP účet vaší domény. Přesný postup naleznete v podrobném návodu Jak se připojit na FTP. Jakmile jednou přístup na FTP nastavíte, při dalším připojení si jen vyberete vaše nadefinované připojení a jedním kliknutím se na svůj FTP účet přihlásíte.

V našem případě používáme FTP klienta Total Commander. Vlevo se zobrazuje adresář našeho FTP účtu, vpravo vidíte v našem PC složku s naší HTML fotogalerií. Pravým tlačítkem myši složku s fotogalerií v našem PC označíte (můžete použít také tlačítko Insert na klávesnici) a následně tlačítkem F5 zkopírujete celou složku na váš FTP účet.

Kopírování vytvořené galerie HTML na FTP

Nyní se složka s fotogalerií HTML nakopírovala na náš FTP účet.

Složka s fotogalerií zkopírována na FTP

Nakonec zbývá poslední krok, zobrazit na webových stránkách odkaz na kompletně vytvořenou fotogalerii s nastavenou HTML šablonou.

Zobrazení galerie HTML na webu

Kompletní HTML fotogalerii vytvořenou v programu Zoner Photo Studio zobrazíte na webu pomocí odkazu na vašich stránkách.  Jedná se o URL adresu webového přístupu (ve tvaru http://www.vase-domena.cz/ftp/), která označuje webový přístup k vašim souborům nahraným na FTP účtu.

Pokud jste na FTP nahráli publikovanou galerii HTML, pak URL adresa k vytvořené galerii bude:
http://www.vase-domena.cz/ftp/nazev-slozky/index.htm

V našem případě je konkrétní URL adresa k naší fotogalerii:
http://www.bikesdevil.com/ftp/fotogalerie-MTB-kola/index.htm

 

 

Hanka Medková
hana.medkova(zav)zoner.cz

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • Problem

    17. 7. 2010 17:53:30 | Peter

    Vytvara to sice pekne galerie, da sa tam nastavit vsetko mozne (90% ani neviem co znamena nazov nahladu, nazov galerie nadpis galerie....) len nie nazov vystupneho suboru co je pomerne podstatny hendikep vzhladom na to, ze index.html sa vola aj moja zakladna web stranka........ okrem toho zoner uspesne prepisuje stare galerie co je blbe ak chcem viac galerii v jednom priecinku... NAOZAJ nechapem logiku programatora (bez urazky....)

    Odpovědět

  • RE: problem

    22. 7. 2010 14:19:31 | admin

    V tomto případě Vám nepopisujeme jednotlivé prvky a položky, které je možné v ZPS při vytváření galerií HTML nastavit, k tomu slouží návod k samotnému programu ZPS.

    V nápovědě programu ZPS najdete bližší popis, k čemu dané pole pro vyplnění slouží, pokud tedy nevíte co znamená Název náhledu, Název galerie a Nadpis galerie, pak doporučuji studovat i návod nebo nápovědu k ZPS.

    Když se nad tím ale logicky zamyslíme, pak to je jen o pochopení textu, Nadpis galerie je prostě nadpis galerie, název galerie je název kompletní galerie, kterou si vytváříte. Chápeme, že název náhledu už nemusí býti tak jasný, takže na vysvětlenou, náhled je miniatura obrázku v galerii, pokud chcete náhled určitého obrázku pojmenovat, pak tam prostě napíšete název.

    V našem případě přiznáváme, že logiku programátora chápeme, chápeme také význam slov Název či Nadpis, prakticky 99% obyvatelstva by tato slova mělo chápat.

    Budete-li se chtít k této problematice ještě vyjádřit, rádi si pročteme vaši odpověď.

    Váš admin

    Odpovědět

  • RE: problem

    22. 7. 2010 15:56:34 | Pavel Minář

    Dobrý den,

    pokud jsem Vás dobře pochopil, chcete všechny galerie generovat do jednoho adresáře. Podle mého názoru to není ideální a bude v tom značný zmatek. Co třeba, když budete chtít nějakou galerii odstranit? Jak se v jednom adresáři vypořádat s kolezema jmen souborů?

    Dávat vše do jednoho adresáře by přineslo mnoho problémů, doporučil bych Vám, vytvořit například adresář "galerie" a do něj pak do podadresářů dávat jednotlivé prezentace s fotografiemi.

    Pavel Minář, ZONER software

    Odpovědět

  • Problém

    29. 12. 2010 13:03:37 | Adéla Skotáková

    Dobrý den, děkuju za úžasný podrobný popis jak udělat galerii pomocí zoneru. Udělala jsem vše jak píšete a přesto když jsem napsala v posledním kroku odkaz na mou galerii na FTP píše to 404 chyba soubor nenalezen nebo stránka neexistuje , ovšem všecko mám jak tu píšete .... soubor galerie v FTP, galerie vytvořená podle návodu v zoneru. Nevím co mám špatně, poraďte prosím.

    Odpovědět

  • RE: problém (paní Skotáková)

    29. 12. 2010 15:14:44 | Hana Medková

    Dobrý den paní Skotáková, prosíme zašlete nám na admin@zoner.cz popis vašeho problému spolu s názvem Vaší domény, podíváme se na to po novém roce a poradíme Vám co je potřeba udělat. Děkujeme.

    Odpovědět

  • Zpětný odkaz v galerii

    21. 3. 2011 17:58:18 | Petr Lebeda

    Dobrý den,
    html album v ZPS 13 je perfektní nástroj. Mám jen jeden malý problém. Potřeboval bych nastavit zpětné odkazy na stránkách s náhledy tak, aby se vracely na stránku s náhledy adresářů a u stránky s náhledy adresářů na strán ku, ze které bylo album vyvoláno.. Vyzkoušel jsem všechny tři varianty, ale všechny mě vracejí do adresáře na ftp, což znamená hlášku, že přístup není povolen. Poraďte porosím, děkuji
    Petr Lebeda.

    Moje doména je na inpage - lebedovi.cz, html album je nahráno do adresáře "pokusný (ftp/pokusny/index.htm)

    Díky za pomoc

    Odpovědět

  • RE: zpetny odkaz

    22. 3. 2011 17:52:34 | Hana Mekdova

    Dobrý den,

    musel byste odkaz zpět překonfigurovat nebo vytvořit vlastní a nastavit jej u té fotogalerie tak, aby se odkazoval zpět na fotogalerii vytvořenou na FTP.

    Pokud bychom si nahodou nerozuměli, napište mi ještě prosím na naši technickou podporu admin@zoner.cz,

    Odpovědět

  • Prosba

    29. 3. 2011 14:09:24 | Petr Lebeda

    Dobrý den,
    posílal jsem Vám odpověď na admin@zoner.cz. Podle obsahu soudím, že skutečně asi by se k tomu měl vyjádřit někdo kdo dělá ZPS. Jen Vás prosím o sdělení, zda jste můj problém předala a komu, abych se mohl případně připomenout.
    Děkuji moc
    Petr Lebeda
    můj mail je: plebeda1@hotmail.com

    Odpovědět

  • galerie HTML v ZPS13Pro

    20. 9. 2011 20:37:17 | František Kocmich

    Jsem amatér, zkoušel jsem vytvoři galerii HTML v ZPS13Pro, vše se daří, ale na konci dojde k situaci, že program nabízí jen odeslání galerie rovnou na FTP. To ale já nechci, chci si ji prohlédnout , uložit a pak odeslat. Nápověda v programu je při tvorbě galerie HTML bohužel velmi stručná. V knize k ZPS11, kterou jsem před časem zakoupil je jednoznačně uvedeno, že je volba uložit ebo odeslat na FTP. Lze nalézt na webu nějaký jiný návod? Děkuji Kocmich

    Odpovědět

  • RE: galerie HTML v ZPS13Pro

    21. 9. 2011 10:14:02 | Hana Medkova

    Dobrý den, vyzkoušela jsem vytvoření HTML galerie v ZPS 13 a v posledním kroku se zobrazilo okno (stejné jako v našem návodu pod nadpisem "Dokončení HTML publikování") kde je nabídka:
    - NÁHLED
    - ULOŽIT
    - ULOŽIT NA FTP

    Pokud budete postupovat dle výše uvedeného návodu, nemůže Vám to nabídnout pouze možnost uložit na FTP a pokud ano, zkuste stručně popsat Váš postup a pošlete i screenshot té stránky, která vám nabízí možnost "jen" uložení na FTP. Tyto údaje i s přílohou zašlete prosím na naši technickou podporu admin@zoner.cz. Podíváme se kde je problém.

    Odpovědět

  • fotogalerie

    7. 1. 2012 13:41:18 | kincade

    Dobrý den, fotogalerie v zoneru je vynikající ale mám dotaz když už jste si s tím dali takovou práci je možné zakomponovat možnost hodocení z venku tedy hodnocení prohlížejícími fotogaleriina mem webu? MArně se snažáím najít návod na tuto techniku a nebo program který by mi to umožnil.
    Jinak bych uvítal zvolit si barevné pozadí jelikž je tam pouze neutrální barva a to bílá či černá musel jsme měnit pozadí-hlavičky a script abych dosáhl požadované barvy jinak ej to super

    Odpovědět

  • RE: fotogalerie (kincade)

    11. 1. 2012 14:25:30 | Hana Medková

    Dobrý den, u těch šablon v ZPS můžete vybrat nějakou PHP šablonu, PHP šablony podporují přidávání komentářů i hodnocení obrázků. Současný trend prezentrace fotografií však doporučujeme spíše formou http://www.zonerama.com/, tady také může přidávat komentáře a je tam možnost tlačítka Líbí se mi.

    Odpovědět

  • eShop - odkaz "zpět"

    10. 8. 2012 14:26:07 | Viera

    Dobrý den, poraďte prosím, jak donutit moje webovky, aby i v eshopu používaly odkaz "zpět". Na stránkách a ve fotogaleriích mi to dávno normálně funguje, a už nevím, čím jsem si to zasoužila. Děkuji za odpověď

    Odpovědět

  • RE: e-shop - odkaz ZPĚT

    13. 8. 2012 10:34:49 | Hana Medková

    Dobrý den paní Viero,
    tak jsme ten odkaz "Zpět" do e-shopu přidali. Máte pravdu že by tam tato funkce neměla chybět, obzvláště poté, co jsme umožnili stránkování produktů v e-shopu. Tímto Vám děkujeme za námět, který nám pomohl vylepšit funkci e-shopu na webu.

    Odpovědět