0 Kč bez DPH
  • WYSIWYG verze 3.5
    • Návod je vytvořen ve WYSIWYG editoru verze 3.5 Více »

Jak přidat na web tlačítko "To se mi líbí" od Facebooku

Aktualizováno: 17. 6. 2015

Sociální síť Facebook v dnešní době neslouží pouze k chatování a komunikaci mezi přáteli, ale také velmi dobře slouží jako silný marketingový nástroj k propagaci webů, internetových obchodů nebo firem.

Ilustrační foto - Like ButtonPokud patříte mezi internetové nadšence Facebooku, určitě vás bude zajímat jak nainstalovat tlačítko "To se mi líbí" (ilustrační foto vpravo) na váš web. Nejdříve si ale vysvětlíme, jak nová funkce tlačítko od Facebooku funguje a jak se dá lehce vložit do Vašich webových stránek.

Tlačítko "To se mi líbí"

Funkčnost tlačítka spočívá v tom, že pokud návštěvník klikne na vašem webu na tlačítko "To se mi líbí", zobrazí se na hlavní stránce uživatele Facebooku (který na tlačítko kliknul) informace o tom, že se mu váš web líbí. Díky tomu se pak jiní uživatelé mohou podívat na na vaše stránky a mohou tak sdílet informace o článcích či produktech v e-shopu.

Díky tlačítku "To se mi líbí" od Facebooku se o článcích na vašem webu či produktech ve vašem e-shopu dozví mnohem více lidí z široké internetové veřejnosti.

Výhodou je, že instalace tlačítka nic nestojí a přitom vám může pomoci přivést na vaše stránky další množství návštěvníků a potencionálních zákazníků. V tomto návodu si ukážeme, jak vložit tlačítko "To se mi líbí" do vašich stránek. Vložení tlačítka na web není tak složité, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Vygenerování tlačítka "To se mi líbí"

Na této adrese https://developers.facebook.com/docs/plugins/like-button/ najdete formulář pro generování tlačítka "To se mi líbí". Formulář vyplňte dle příkladu uvedeného na obrázku níže. 

Příklad generování tlačítka "To se mi líbí"

Na příkladu si ukážeme jak vygenerovat tlačítko "To se mi líbí" přímo pro náš blog. Výsledek našeho snažení a funkčnost tlačítka si můžete prohlédnout a vyzkoušet na konci tohoto článku.

Formulář FB pro generování tlačítka "To se mi líbí"

  • URL to like: do prázdné kolonky vložte URL (webovou) adresu vaší stránky na facebooku, pro kterou chcete tlačítko vygenerovat. V našem případě chceme tlačítko "To se mi líbí" vložit pro stránku inPage.cz
  • Width: šířka vloženého pomysleného rámečku v pixelech (obrazových bodech), doporučujeme zadat asi 200px pro většinu šablon v inPage
  • Layout: rozvržení - zvolte si vzhled tlačítka, zda chcete zobrazit textové popisky, nebo jen čísla (po výběru konkrétní položky trvá pár vteřin, než se náhled tlačítka vedle formuláře přegeneruje a znovu zobrazí)
  • Action Type: vyberte si typ akce, který se má provést po stisku tlačítka, buď klasický like a nebo doporučení (recommend)
  • Show Friend's Faces: ukazuje poblíž tlačítka "To se mi líbí" tváře vašich přátel, kterým se také stránka líbí

Kopírování HTML5 zdrojového kódu

Po vyplnění políček ve formuláři vše dokončíte stiskem tlačítka GET CODE. Zobrazí se tabulka se zdrojovými kódy tlačítka "To se mi líbí".

Zkopírujte si obě části zdrojového kódu, který budete následně potřebovat pro umístění tlačítka na web.

Zdrojový kód k like buttonu

Vložení tlačítka "To se mi líbí" do stránky v inPage

Máte-li zkopírovaný zdrojový kód tlačítka, přejděte do administrace inPage vašich stránek, konkrétně do editace té stránky, kam chcete tlačítko "To se mi líbí" vložit.

DOPORUČENÍ:

Doporučujeme tlačítko "To se mi líbí" vložit do prázdné stránky s vypnutým WYSIWYG editorem a tuto stránku následně nastavit jako vlastní box. Více se dozvíte v našem návodu Práce s Vlastním boxem.

Nad textovým editorem stránky se nachází ikonka s názvem HTML sloužící pro editaci zdrojového HTML kódu stránky. Klikněte na ikonu HTML (viz obrázek níže), zobrazí se HTML editor stránky. U nověších verzí si vpravo otevřte nabídku Nástroje a zobrazte zdrojový kód.

Vložení zdrojového kódu tlačítka "To se mi líbí" do stránky
Ukázka vložení zdrojového kódu tlačítka mezi 2 odstavce webové stránky

Do HTML kódu stránky vložte vámi zkopírovaný zdrojový kód tlačítka. Kód vložte na nový řádek za odstavec uzavřený v HTML tagu <p></p> viz názorný příklad na obrázku výše.

Vkládáte-li zdrojový kód tlačítka na stránku s již existujícím textovým obsahem, podokno Editoru HTML bude obsahovat kompletní zdrojový kód celé vaší stránky. Záleží jen na vás, kam přesně (do které části stránky) tlačítko umístíte.

Vložení tlačítka do stránky potvrďte tlačítkem Aktualizovat. Celou stránku uložte zeleným tlačítkem Upravit stránku.

Zobrazilo se tlačítko "To se mi líbí" na vašich stránkách?

Výsledek zobrazení tlačítka na stránce si můžete prohlédnout přímo na vašem webu. V našem případě jsme tlačítko vložili ke konci tohoto článku, proto pokud se vám článek s návodem líbí, budeme rádi pokud stisknete tlačítko níže. Musíte být samozřejmě přihlášeni na Facebooku, jinak na tlačítko nepůjde kliknout.

 

 

Na svém profilu na Facebooku se pak můžete podívat, že se tato informace na hlavní stránce zobrazila a vy ji nyní sdílíte s vašimi přáteli. 

Další pluginy od Facebooku

Obdobný způsobem můžete vkládat i osatní pluginy od Facebooku, oblíbený je především Like Box. Jedná se o obdobu tlačítka Like ("To se mi líbí"), ale propagujete pouze určitou konkrétní FB stránku.

Pomocí Like Boxu můžete na stránce zobrazovat příspěvky a uživatele, kterým se Vaše FB stránka líbí. Postup vložení zdrojového kódu je dost podobný, jen první část kódu stačí do stránek zkopírovat pouze jednou.

TIP:

Na umístění první části zdrojového kódu nezáleží, na zobrazení tlačítka má vliv pouze druhá část kódu.

Přejeme úspěšné propojení vašich webových stránek s Facebookem a pokud di nebudete vdět s něčím rady, můžete nám zanechat komentář.

Vladimír Souš
admin(zav)zoner.cz

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • nejde mi vložit "to se mi líbí"

    30. 10. 2013 17:39:23 | Ivana Václavíková

    hezký den, postupovala jse dle návodu, bohužel na stránkách fb není záložka IFRAME se zdrojovým kódem. prosím o radu. děkuji

    Odpovědět

  • RE: Anička Krejčová

    29. 10. 2013 11:28:35 | Vladimír Souš

    Dobrý den Aničko,
    nejspíše myslíte, jak na Vaše stránky přidat jiný facebook, než tam aktuálně máte. Prostě si vytvoříte nový kód pro vložení a nahradíte jím Váš kód stávající. Případně prosím o upřesnění Vašeho dotazu.

    Odpovědět

  • Anička Krejčová

    26. 10. 2013 19:40:30 | Anicka Krejčová

    Jak si zrusit muj facebook starej

    Odpovědět

  • RE: Jde likovat i kus stránky?

    15. 10. 2013 11:41:57 | Vladimír Souš

    Dobrý den Marku,
    nejspíše máte na mysli tlačítko sdílet, které umístí odkaz na váš timeline, nebo ve zprávě příteli apod.
    Toto se dělá pomocí více způsobů, většinou pomocí služby třetí strany.
    Systém inPage využívá službu Add This, kterou najdete v administraci v záložce "Služby".
    Návod na zprovoznění služby najdete zde: http://www.blog.inpage.cz/inpage/propagujte-vase-stranky-v-inpage-na-socialnich-sitich/

    Odpovědět

  • Jde likovat i kus stránky?

    14. 10. 2013 21:13:11 | Marek

    Dobrý den, mám dotaz jak se dělá tlačítko like tak aby po kliknutí ze své stránky, se na facebooku zobrazila zpráva s konkrétním obrázkem, děkuji :)

    Odpovědět

  • RE: dotaz

    26. 8. 2013 10:00:19 | Vladimír Souš

    Dobrý den, bohužel u Vašeho dotazu neuvádíte o jaké stránky se jedná, případně s čím konkrétně máte problém. Uvádíte "na profilu" tím myslíte profil na FB? Rád bych Vás upozornil, že řešíme jen dotazy související se systémem inPage. Hezký den.

    Odpovědět

  • dotaz

    24. 8. 2013 22:53:07 | helena

    Dobrý den ,mám aktualizovaných hodne stránek ,které se mi líbi ,ale nezobrazují se mi na profilu a tím pádem nevím jaké stránky mám ,kdysi jsem to tam mela ,jenom jsem klikla na to a už jsem byla na stránce ,príklad babičkina záhrada atd.,ted to musím mít napsané a vyťukávam ,když chci jít na nejakou stránku ,dekuji za pomoc .....

    Odpovědět

  • RE: dotaz

    20. 8. 2013 10:22:45 | Vladimír Souš

    Dobrý den, prosím můžete být trochu konrétnější? Z vašeho datazu nevím o jaké stránky se jedná ani příčinu vašeho problému. Fotkami myslíte tváře uživatelů? Vše je opravdu jenom o správném nastavení generátoru kódu. Prosím znovu si překontrolujte, že děláte vše podle návodu. Díky za pochopení a hezký den.

    Odpovědět

  • dotaz

    20. 8. 2013 9:33:13 | horáček

    Skoro se mě to podařilo,nicméně nemám načtené like facebooku a ani fotky se mě tam nepromitly?

    Odpovědět

  • Díky

    13. 7. 2013 16:33:57 | Petr

    Díky, moc mi to pomohlo ;-)

    Odpovědět

  • RE: IFRAME

    11. 7. 2013 9:48:37 | Vladimír Souš

    Dobrý den Marcelo, nejspíše máte zatrhnuté "Send Button" - v tomto případě nejde kód jako iframe poskytnout. Prosím překontrolujte si nastavení generátoru před stisknutím "Get Code".

    Odpovědět

  • IFRAME

    2. 7. 2013 9:17:00 | Marcela

    dobrý den při kliknutí na iframe tlačítko se mi nezobrazí ten text.. zřejmě musím stáhnout nějaký program od javy, ale vůbec netuším kde a co.. můžete mi prosím poradit? děkuji.

    Odpovědět

  • RE: vložení to se mi libi na WEB

    25. 3. 2013 14:12:14 | Hana Medkova

    Dobrý den paní Farková, v tom případě může být chyba v URL adrese stránek, kterou jste zadala do formuláře na FB. Adresa URL musí být celá vč. http://www.vase-domena.cz.
    Vložení tlačítka jsem otestovala a funguje mi to skutečně bez problému. Kdyžtak napište na naši technickou podporu admin(zav)zoner.cz a uvedte název Vaší domény at se na to můžeme podívat.

    Odpovědět

  • Vložení to se mi líbí na WEB

    24. 3. 2013 9:18:41 | Iva Farková

    Dobrý den, chtěla jsem vložit na svůj WEB tlačítko Facebooku - To se mi líbí dle Vašeho návodu. Povedlo se, tlačítko se mi na stránkách objevilo, ale když na něj kliknu objeví se pod ním nápis chba a zase se vynulije. Když kliknu na nápis chyba, tak to napíše: Tento příspěvek bohužel obsahuje podezřelou adresu URL.: Neznámá chyba
    Prosím o pomoc a děkuji Iva

    Odpovědět