0 Kč bez DPH

Jak vytvořit odkaz na webu

Přinášíme vám jednoduchý a rychlý návod, jak si vytvořit odkaz na existující webovou stránku nebo článek či soubor. Odkazy tvoří nedílnou součást každé webové prezentace. Často se této problematice říká tzv. linkbuilding, tedy budování zpětných odkazů.

Tvorba odkazu obecně

Pro vytvoření odkazu je nutné označit slovo, větu, odstavec či obrázek, ze kterého chcete odkaz udělat a kliknout na ikonu "spojeného řetězu" (Vložit / upravit odkaz).  Zobrazí se okno pro editaci odkazu s následujícími položkami:

  • URL - do tohoto pole zadáte adresu stránky, či vybíráte existující položku v administraci.
  • Text k zobrazení - není třeba upravovat, jedná se o označený text.
  • Titulek - jako titulek může sloužit krátký popis kam odkaz míří, pokud to není jasné z textu k zobrazení.
  • Rel - určuje vztah mezi aktuálním dokumentem a propojeným dokumentem, Jedná se o informace pro vyhledávače, které mohou nastavený atribut použít k získání dalších informací o odkazu.
  •  Otevřít odkaz v - v tomto poli volíte, co se stane s odkazem, pokud na něj návštěvník klikne. Máte dvě možnosti:
    • Aktuální okno - odkaz se otevře na stávající stránce. Ideální pro použití odkázání například na článek na vašich stránkách. Návštěvník se bude stále vyskytovat na vašem webu. 
    • Nové okno - po kliknutí na odkaz se otevře v novém okně prohlížeče. Ideální varianta pro odkázání na jinou stránku, pokud chcete, aby návštěvník měl vaši stránku stále k dispozici. 
  • Třída - v tomto poli si zvolíte třídu daného odkazu:
    • Žádné - po kliknutí na obrázek prohlížeč automaticky přejde na zobrazení odkazu.
    • Obrázek (thickbox) - po zvolení teto třídy dojde ke zvetšení fotografie na její plnou velikost. Platí pouze pro obrázky u fotogalerií (více v tomto návodu).
    • Tlačítka - odkaz bude ve vzhledu tlačítka. Možnosti této volby jsou přehledně popsána v článku Tlačítka v inPage.

Obecně o tvorbě odkazu

Vytvoření odkazu na existující www stránky

Odkaz na existující stránky vytvoříte tak, že označíte slovo, větu, odstavec či obrázek, ze kterého chcete odkaz udělat a kliknete na ikonu "spojeného řetězu" (Vložit / upravit odkaz).  Zobrazí se okno pro editaci odkazu.

Do pole URL zadáte adresu existující webové prezentace např. https://blog.inpage.cz/ , nastavíte Otevřít odkaz vNové okno, případně vyberete TříduTlačítka a nastavení odkazu potvrdíte tlačítkem Uložit

Poté ještě nezapomeňte celou stránku uložit, aby se nově vytvořený odkaz zobrazil také na vašich stránkách. 

Odkaz na existujici stranky

Vytvoření odkazu na existující položky v administraci

Pokud máte vytvořené stránky v systému inPage, pak se každá stránka, obrázek či soubor řadí do Průzkumníku inPage, ze kterého můžete jednoduchým a rychlým způsobem vybrat a nastavit odkaz na stránku či soubor uložený přímo v administraci inPage vaší domény. Odkaz takto můžete vytvořit i na kompletní fotogalerii nebo jen na jeden obrázek z celé galerie.

Odkaz na existující položku vytvoříte tak, že označíte slovo, větu, odstavec či obrázek, ze kterého chcete odkaz udělat a kliknete na ikonu "spojeného řetězu" (Vložit / upravit odkaz).  Zobrazí se okno pro editaci odkazu.

Do pole URL tentokrát nic nezadáváte ale spustíte průzkumníka inPage kliknutím na ikonu na konci řádku pole URL.

Odkaz na položky adminstrace

V části Zdroj si rozkliknutím nabídky odkazů vyberte položku, ze které chcete udělat odkaz na webu. Odkaz tak můžete vytvořit např. na článek, rubriku, obrázek či fotogalerii nebo na soubor či produkt ve vašem e-shopu.

Výběr zdroje odkazů

Výběr dotyčné položky

Poté pokračujete podobně jako v případě výše. U odkazu na místní stránky není třeba upravovat položku Otevřít odkaz v tak ponechte volbu Aktuální okno.  Případně dle svého uvážení vyberte TříduTlačítka a vytvoření odkazu potvrdťe tlačítkem Uložit.  Nezapomeňte uložit i celou stránku. 

Chcete přidat odkaz na soubor, jak bylo v návodu zmiňováno? Podívejte se na postup nejpoužívanějších způsobů, které najdete v tomto návodu viz Možnosti zobrazení souboru.

Přejeme úspěšné vytváření zpětných odkazů.

Tým inPage
info@inpage.cz

Web s doménou ZDARMA

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • řetěz

    24. 6. 2023 15:16:35 | Josef Vopat

    Dobrý den,a co mám dělat když nemám ikonu spojeného řetězu,ha?

    Odpovědět | Zobrazit odpovědi

    • Re: řetěz

      26. 6. 2023 7:39:03 | Tým inPage

      Dobrý den,
      pokud máte v administraci aktivní náhledový režim, tedy administrační část v jednom okně a náhled webu v druhém okně, je panel nástrojů sbalen a je třeba jej rozbalit. Rozbalení provedete kliknutím na ikonu tří pod sebou jdoucích teček. Panel nástrojů se rozbalí a ukáže se Vám i ikona pro vytvoření odkazu.

      Jedná-li se o jiný problém, prosím o zaslání printscreenu a názvu webu na admin@zoner.cz, kde Vám můžeme konkrétněji poradit.

      Odpovědět

  • odkaz

    30. 11. 2018 18:08:42 | Zdenka Sekená

    Dobrý den,
    při vytvoření odkazu se mi automaticky nastaví odkaz z podtržením. Chtěla bych aby se podtržení zobrazilo jenom při najetí myší, nebo aby byly odkazy bez podržení. Je možné takto odkazy nastavit?
    Děkuji za odpověď. Zdenka Sekená
    Stránky - www.kosmetickysalonbrno.com

    Odpovědět