0 Kč bez DPH

Jak zobrazit obsah v postranním sloupci stránek

20. 04. 2011

Rádi byste informovali návštěvníky vašich stránek o novinkách, akcích, aktualitách či slevách? Poradíme vám, jak definovat a nastavit vlastní obsah v postranním sloupci stránek.

Postranní sloupec vám umožňuje zobrazit prvky stránek jako - vlastní box, aktivní rubriku, oblíbené odkazy nebo třeba kontakt. Záleží jen na vás, jaké informace chcete zobrazit návštěvníkům stránek.

Umístění postranního sloupce na stránkách závisí na aktuálně zvoleném typu šablony, zpravidla se nachází v levé nebo v pravé části šablony vašich stránek.

Nastavení obsahu postranního sloupce

Jednotlivé prvky a další obsah, které lze v postranním sloupci zobrazit, můžete sami definovat v administraci inPage (sekce Nastavení -> Prvky stránek)

Prvky stránek

Mezi prvky stránek, které lze nastavit do postranního sloupce patří:
1-vlastní boxy, 2-Aktivní rubrika, 3-Náhodný obrázek, 4-Vyhledávání, 5-Kontakty, 6-Oblíbené odkazy

    prvky stránek seřazené v administraci

    Nastavením jednotlivých prvků stránek je možné měnit strukturu webu i obsah postranního sloupce. 

    Aktivní rubrika

    Zvolit si můžete jednu aktivní rubriku, která bude zobrazena v postranním sloupci prezentace. Aktivní rubrikou mohou být např. Novinky, Akce a slevy či jiné. Rubriku si vytvořte v administraci inPage (sekce STRÁNKY -> Přidat rubriku). Rubrika by měla být nastavena jako aktivní a články umístěné v této rubrice by měly mít zaškrtnuté kolonky: Nastavit aktivní a Zobrazit v rubrice. U aktivní rubriky se zobrazuje nadpis, perex a datum vložení stránky. Můžete si také vybrat počet zobrazovaných článků.

    Vlastní box

    Prvek vlastní box umožnuje výběr jednoho článku, který bude zobrazen v postranním sloupci prezentace (vhodné např. pro výpis bannerových odkazů a reklamy, externích anket a počítadel, apod.) Vytvořte si v administraci novou stránku (sekce STRÁNKY -> Přidat stránku) s názvem podle obsahu stránky, do editoru si napište nějaký text nebo vložte obrázek. V nastavení stránky pak zrušte označení kolonky: Nastavit aktivní. Stránku, kterou jste vytvořili nastavte, jako vlastní box přes prvky stránek. Využít můžete až 3 vlastní boxy. Stejným způsobem se pracuje také s vlastní patičkou a motivem.

    Oblíbené odkazy - záložky

    Oblíbené odkazy si můžete vytvořit v administraci inPage (sekce Nastavení -> Záložky-Oblíbené odkazy). Nadefinované záložky poté můžete zobrazit na webu v postranním sloupci (sekce Nastavení -> Prvky stránek -> Oblíbené odkazy).

    Náhodný obrázek

    Prvky stránek umožňují nastavení zobrazení náhodného obrázku z jedné vybrané fotogalerie. Náhled obrázku se poté zobrazí v postranním sloupci a při každém přepnutí stránky se obrázek  náhodně změní za jiný z téže fotogalerie. Fotogalerii si vytvořte v administraci inPage (sekce OBRÁZKY -> Přidat fotogalerii) a přidejte do ní několik obrázků.

    Kontakt

    Zobrazení kontaktu v postranním sloupci docílíte tak, že přejdete do administrace inPage (sekce Nastavení -> Kontakt) vyplníte vaše kontaktní údaje, které si přejete na stránce zobrazit a uložíte je. Následně se vraťte do sekce Nastavení -> Prvky stránek a zaškrtněte zobrazení kontaktu na stránce.

    Náhodný TOP produkt

    Pokud využíváte eshop, můžete si některé zboží označit jako oblíbené (editace produktu). Poté v E-SHOP -> Nastavení e-shopu -> Náhodný TOP produkt vyberte v roletce počet takto zobrazovaných produktů na vašich stránkách. Produkty se zobrazují náhodně. Doporučuji takto zobrazovat například zlevněné zboží.

    Toto jsou základní tipy pro využití postranního sloupce stránek. Věříme, že vám jednotlivé prvky stránek pomohou oživit celkový vzhled vaší webové prezentace.

     

    Hanka Medková
    hana.medkova(zav)zoner.cz

    Přidat komentář

    Přehled komentářů

    • anketa

      5. 6. 2012 14:36:46 | Věrka

      Přeji pěkný den, tak dnes ještě jednou. Chtěla jsem si na stránku přidat anketu. Podle návodu "Jak zobrazit obsah v postranním sloupci stránek". Vložit do vlastního boxu top list - počítadlo, nebyl vůbec žádný problém. Ale vložit tam anketu mi prostě nejde. Vždy to zobrazí jen ten popis - odkaz, co se píše do editoru, ale anketa se z toho bohužel na stránce - bočním panelu neobjeví. Pokusila jsem se ji dát i do hl. meny pod jiný odkaz ale i tady je to marné. Nevíte prosím, kde dělám chybu?

      Odpovědět

    • RE: Anketa

      5. 6. 2012 14:46:58 | Hana Medkova

      Dobrý den, postupujete správně až na jedinou věc, ten kod ankety nesmíte vkládat do editoru stránky přímo ale přes ikonku HTML, kterou najdete přímo nad tím editorem kam vkládáte texty. Ikona HTML slouží právě pro vkládání všelijakých částí HTML kódů, jako je například ten s vaší anketou.

      Odpovědět

    • Velikost nadpisu v boxu

      29. 10. 2012 11:24:52 | Pavel Hlavín

      Dobrý den,
      rád bych změnil velikost nadpisu i jiné jeho vlastnosti v Oblíbených položkách a ve vlastním boxu, ale připadá mi, že to nejde nijak ovlivnit. Vždy se to udělá podle tagu h2. Asi by to šlo ve vlastním stylu CSS, ale tam to nemohu najít (v CSS se orientuji). H2 bych chtěl jiné pro jiné nadpisy.
      Ještě bych také rád udělal odkazy ve vlastním boxu tak, aby měly odrážky - klasické šipky. To se mi ale tké nepovedlo, aspoň ne když jsem to psal HTML pomocí tagů ul a li. Vždy se tam ta odrážka neobjevila.
      Děkuji.
      S pozdravem
      Pavel Hlavín
      www.hlavin.cz

      Odpovědět

    • RE: velikost nadpisu v boxu

      29. 10. 2012 13:35:33 | Hana Medková

      Dobrý den, nadpisy obecně se definují pomocí selektrorů:
      h1 {color: green; font-size: 1.7em;}
      h2 {color: green; font-size: 1.4em;}
      h3 {color: green; font-size: 1.3em;}

      Nadpisy H2 v postranních boxech mají vlastní ID. Nastavením následujících CSS definicí u lze u konkrétních boxů měnit vzhled, velikost či barvu písma:
      #active_article h2 {font-size: 1.3em;}
      #contact h2 { font-size: 1.3em;}
      #favourites h2 {color: black;}

      Pro usnadnění práce s CSS styly doporučuji používat prohlížeč Mozilla Firefox a jeho doplněk s názvem Firebug. Je to pomocník s jehož pomocí označíte prvek na webu, a zobrazí se Vám definice konkrétního CSS u zvoleného prvku, a přímo na obrazovce prohlížeče si můžete změny barev na nečisto vyzkoušet, poté případně upravený kód zkopírovat a vložit do vlastního CSS stylu.

      Odpovědět

    • Velikost nadpisu v boxu a seznamy

      29. 10. 2012 15:02:03 | Pavel Hlavín

      Tak mi již jde změnit Oblíbené a Box, ale pomocí #contact h2 změnit nic nemohu, těžko říct proč, ať už tam dám parametr jakýkoli, nic se nemění.
      Ještě bych rád vložil ty odrážky do boxu, tam mě nic nenapadá.
      Firebug jsem si nainstaloval, je to dobrá pomůcka.
      Děkuji,
      Pavel Hlavín

      Odpovědět

    • RE:

      29. 10. 2012 17:06:05 | Hana Medková

      Dobrý den, zkuste nám zaslat název domény, poradím Vám proč tam ten kontakt h2 nelze změnit a jak nastavit ty odrážky do vlastního boxu. U každé šablony to může býti jinak.

      Odpovědět

    • Nadpis v boxu a odrážky

      29. 10. 2012 20:46:01 | Pavel Hlavín

      Dobrý den, moje doména je www.hlavin.cz. Odrážky ani změna nadpisu není zase tak důležitá, ale rád bych to přece jen změnil, a hlavně by mě zajímalo, proč mi to nejde. Vím, že chyba je spíš ve mně. Děkuji, Pavel Hlavín

      Odpovědět

    • RE: barvy nadpisu h2

      30. 10. 2012 9:52:36 | Hana Medková

      Dobrý den, tak ten nadpis u postranního kontaktu změníte pomocí následující CSS definice:

      #lcolumn #contact h2 {
      color: #AD1111;
      font-size: 160%;
      }

      šipky a odrážky u odstavce ve vlastním boxu jdou přidat následovně:


      #active_article ul li {
      background: url("/images/styles/template3/red/icon-arrow-right.gif") no-repeat scroll 0 5px transparent;
      margin-bottom: 5px;
      padding-left: 18px;
      }

      Přičemž v editoru inPage u vlastního boxu je nutné, aby byly použity standardní odrážky (ikony odrážek) bez jiného formátování, jako zarovnání na střed, zvětšování písma apod.

      Odpovědět

    • Re: Re: Barvy nadpisu h2

      30. 10. 2012 17:38:21 | Pavel Hlavín

      Děkuji za rady, tak už mi všechno jde, úpravy nadpisů všude i odrážky v boxu.
      Pavel Hlavín

      Odpovědět

    • Oblíbené odkazy editace

      12. 4. 2013 9:15:27 | Jindřich Heřmanský

      Dobrý den. Lze změnit název záložky Oblíbené odkazy? např. na Spolupracujeme. Děkuji

      Odpovědět

    • Re: Oblíbené odkazy editace

      12. 4. 2013 10:29:32 | Admin

      Bohužel, tento text změnit nelze.

      Odpovědět

    • Zmena umiestnenia postranneho boxu

      14. 4. 2015 11:15:58 | Lubos

      Dobry den, vytvoril som si vlastny postranny box na www.spacek.sk, ktory je umiestneny vlavo. Ako ho prelozim na pravu stranu? Niekde ste pisali ze sa to nastavuje v "Rozmiestnenie prvkov stranok". Tam to ale neviem zmenit.
      Dakujem za radu.

      Odpovědět

    • Jak vložím do stránek např.IFRAME?

      14. 5. 2015 13:31:43 | Vladislav Kubica

      Chci na stránku vložit iframe, ale napřímo nebo přes "odkaz" to nejde, jak to udělám, prosím?

      Odpovědět

    • RE: Jak vložím do stránek např.IFRAME?

      14. 5. 2015 13:59:54 | Ondřej Jonáš

      Dobrý den,
      pro vložení iFrame kódu je nutné přepnout editor do HTML. U starších verzí WYSIWYG editoru stačí nalézt "ikonku" HTML, stisknout a následně kód vložit. U poslední verze je tomu tlačítko "Nástroje" a "Zdrojový kód".

      Odpovědět