0 Kč bez DPH

SEO: Užitečné tipy – část 1.

O tom, co znamená zkratka SEO a jak moc je její význam důležitý, jsme psali např. v článku na našem blogu. Pokud se ale snažíte do SEO proniknout více, přinášíme vám miniseriál s radami, které se vám mohou hodit.

1. Co má vliv na pozici mého webu ve vyhledávání

Google vyhodnocuje kvalitu webu pomocí tzv. Page Ranku, Seznam má S Rank. Ranky se pohybují v rozmezí 0-10, čím vyšší, tím lepší. Jednoduše řečeno: čím vyšší je toto číslo, tím větší máte šance umístit se na lepších pozicích ve vyhledávání. Pro zjištění hodnoty ranku stránek existují různé nástroje. Zkusit můžete třeba SEO Profesionál Toolbar, určený pro internetové prohlížeče Firefox a Google Chrome.

Číslo těchto ranků má vliv na pozici ve vyhledávání. Její hodnota se řídí podle kvality informací a textů na vašich stránkách, odkazů na váš web i v rámci vašeho webu, historie webu nebo i stáří domény. Google se řídí asi 200 faktory, které hrají zároveň důležitou roli při pozici vašeho webu ve vyhledávání. Seznam jich má pár desítek. Těmi nejdůležitějšími faktory, podle kterých se vyhledávače řídí, se budeme samozřejmě v našem miniseriálu zabývat.

2. Zaměřte se na titulek

Titulek by měl mít maximálně kolem 65 znaků a je jednou z nejdůležitějších věcí, na které se vyhledávače zaměřují.

Kde najít Titulek

Titulek najdete v titulkovém pruhu prohlížeče – laicky řečeno jde o název okna. Kde přesně ho najdeme, ukazuje obrázek výše (bílá šipka). Pokud používáte internetový prohlíčeč Firefox, je Titulek umístěn také v levém horním rohu prohlížeče (červená šipka).
Jeho důležitou funkcí je také fakt, že se zobrazuje ve výsledcích vyhledávání jako hlavní nadpis (modrý podtržený text).

Výsledky vyhledávání v Google

TIP!
Co dát do titulku za text

  • titulek by měl obsahovat to, co chcete na stránce propagovat
  • měl by být výstižný a srozumitelný
  • měl by návštěvníkům stránek říkat, čemu se daná stránka věnuje
  • měl by odpovídat nadpisu stránky
  • každá stránka by měla mít svůj vlastní titulek podle toho, čemu se stránka věnuje
  • titulek by měl být v rámci webu unikátní
  • pokud si nevíte vůbec rady, inspirujte se u konkurence, která je na předních pozicích ve vyhledávání

Jak titulek nastavit v inPage
V administraci, pokud otevřete jakoukoli vytvořenou stránku – v záložce Optimalizace pro vyhledávače.

3. Kvalitní zpětné odkazy vyhrávají

Jedním z velmi důležitých kritérií jsou zpětné odkazy. Jedná se o odkazy na váš web, které jsou umístěné na jiných webových stránkách. Často se této problematice říká tzv. linkbuilding, tedy budování zpětných odkazů.

Mohou na vás odkazovat weby, které považují obsah vašeho webu za důležitý. Často se k  tomu také využívají různé PR články na vhodných webech. Pokud někdy pro budování odkazů (a prezentace vašich výrobků služeb) využijete placený PR článek, ověřte si, zda zůstane po zveřejnění v historii webu. Občas se totiž stane, že ho daný server po určité (vámi zaplacené) době smaže. Tím přijdete o zpětné odkazy.

TIP!
Pokud nemáte finance na placený PR článek, umístěte váš web do různých on-line katalogů. V ČR jich je několik desítek, možná i stovek. Ten od Seznamu a zdarma najdete na Firmy.cz. U Google můžete využít bezplatné zápisy v mapách.

Velmi potřebné jsou i odkazy v rámci vašich stránek - tzv. interní odkazy. Pokud na nějaké stránce informujete o zboží, které máte detailněji popsané na jiné podstránce, určitě použijte odkaz. Pomůže to nejen v SEO, ale také to usnadní orientaci na vašich stránkách.

 

V prvním dílu jsme se věnovali faktorům, které ovlivní pozici webu ve vyhledávání, titulku stránky a zpětným odkazům. Ve 2. dílu našeho miniseriálu si řekneme něco o nadpisech, klíčových slovech a volbě správné URL (webové) adresy. Pokud vás napadnou nějaké podněty pro článek, můžete je napsat dolů do komentářů ke článku. Za případné náměty děkujeme.

SEO seriál

 

Martina Kubíková
martina.kubikova(zav)zoner.cz

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • Zajímavý tip

    20. 4. 2015 23:08:23 | Tomas

    Přidávám tip na aplikaci, která slouží k evidenci a online kontrole skutečného umístění zpětných odkazů. Můžete zdarma vyzkoušet na <a href="http://www.evidator.cz">www.evidator.cz</a>

    Odpovědět

  • SEO

    19. 11. 2018 23:06:36 | Zdenka Sekená

    Dobrý den,
    při vytvoření stránek ( cca 3 roky ) jsme měli stránky ve vyhledávačích na dobré pozici ( většinou v prvních pozicích ) Snažili jsme se vše nastavit dle Vašich návodů. Nyní, jsme zaznamenali propad stránek ve vyhledávačích o několik pozic a hledáme kde nastala chyba.
    Děkujeme za odpověď Zdenka Sekená

    Odpovědět | Zobrazit odpovědi

    • Re: SEO

      20. 11. 2018 11:52:14 | Tým inPage

      Dobrý den,
      rádi vám s optimalizací webu ve vyhledávačích pomůžeme. Stačí nás kontaktovat e-mailem na admin@zoner.cz a upřesnit, na jaké doméně máte vedenu webovou prezentaci.

      Odpovědět