0 Kč bez DPH

SEO: Užitečné tipy – část 2.

V dnešním dílu se věnujeme hlavnímu nadpisu na stránce, ve kterém se často chybně objevuje uvítání, zmíníme klíčová slova a důležitost jejich použití a řekneme si, jaký název domény pro webovou stránku zvolit.

Všechny tyto body vám opět pomohou v lepším umístění stránek ve vyhledávání.

4. V hlavním nadpisu nikdy nevítáme

Hlavní nadpis na stránce se označuje jako Nadpis 1 (takto je označen v administraci inPage). V HTML kódu stránky je pak tento text označen značkami H1. Proto se často pro hlavní nadpis na stránce používá výraz "há jedna".

Nadpis 1 (H1) by měl co nejlépe vystihovat obsah dané stránky, protože má velký význam při optimalizaci stránek pro vyhledávače (= aby se Vaše stránky dostaly na přední pozice při vyhledávání ostatními). Často ale uživatelé místo správného textu nadpisu použijí text: „Vítáme vás na našich stránkách". Tato velmi častá chyba na stránkách vás připraví o možnost využití jednoho z hlavních prvků stránky.

Na obrázku výše je uveden web, který má vhodně zvolený Nadpis 1 na jedné z webových stránek. Webová stránka se věnuje nabídce ponožek a podkolenek, což je zdůrazněno i v Nadpisu 1. Všimněte si také, že správně zvolený nadpis pomáhá lepší orientaci na stránce.

TIP!
Co dát do hlavního nadpisu za text

  • hlavní nadpis by měl obsahovat to, co chcete na stránce propagovat
  • měl by být výstižný a srozumitelný
  • měl by návštěvníkům stránek říkat, čemu se daná stránka věnuje
  • měl by být použit i v titulku stránky
  • pokud cílíte na určité město, doporučuje se dát do hlavního nadpisu i název města
  • každá stránka by měla mít svůj vlastní nadpis podle toho, čemu se stránka věnuje

Jak nadpisy nastavit v inPage
Máte-li textový obsah hotový, vraťte se na první řádek, kde je uveden hlavní napis. Ten si označte myškou a v nabídce ikon s formátováním textu, kde je primárně zvolen text Odstavec, zvolte Nadpis 1. Tím docílíte toho, aby se uvedený text zobrazil na stránkách jako hlavní nadpis 1.

Chcete-li mít dobře udělané nadpisy na stránce, podívejte se na článek na našem blogu:
Jak správně formátovat (nastavit) nadpisy na stránce, který obsahuje i názorné obrázky.

5. Správná klíčová slova pro lepší pozici i orientaci na webu

Klíčovým slovům jsme se věnovali v článku o klíčových slovech. Pro samotnou stránku jsou velmi důležitá. Vhodně vybraná klíčová slova totiž pomohou nejen při SEO optimalizaci Vašich stránek pro vyhledávače, ale také pomohou návštěvníkům webu lépe pochopit hlavní sdělení webu. Je ale třeba mít na vědomí, že samotná hustota klíčových slov již není z hlediska umístění ve vyhledávačích tolik důležitá, tzn. s klíčovými slovy to nepřežeňte. Místo opakování 1 konkrétního slova můžete např. použít synonyma, různé tvary nebo množná čísla.

TIP!
Pokud vás zajímá, jaká máte na stránce použitá klíčová slova a v jakém množství, zkuste bezplatnou službu SEO servis. Po zadání webové stránky a klíčových slov se zobrazí jejich tvary a počty. Tento nástroj je vhodný i pro situace, když chcete optimalizovat na některé klíčové slovo pro vyhledávače.

6. Volte vhodný název domény

Správná doména by měla mít z důvodu vyhledávání vhodný název. Měla by v názvu obsahovat to, čemu se stránky věnují. Zároveň by měla být dobře zapamatovatelná.

Pokud cílíte např. na jedno město (třeba tiskárna v Brně), je dobré dát do URL i název města. Pomůže to zlepšit pozici vašeho webu při vyhledávání, pokud někdo zadá služby ve svém okolí (v našem případě by zadal vyhledávací výraz: tiskárna Brno).

TIP!
Chtěli byste si registrovat doménu, ale její název je už zabraný?
Zkuste jiný druh domény - třeba .eu, .com, či .info.

U názvu domény je také důležité, jakého řádu je vaše doména. Vyhledávače dávají přednost doménám tzv. 2. řádu (např. www.inpage.cz). Domény 3. řádu (např. moje-domena.inpage.cz) mají ve vyhledávání mnohem menší váhu.

 

Ve druhém dílu jsme se věnovali hlavnímu Nadpisu 1 (H1), klíčovým slovům na stránce a volbě správného názvu domény. Ve 3. díle si povíme něco o dalších nadpisech na stránce (Nadpis 2, Nadpis 3), řekneme si, jak vytvořit odkazy na stránce a také budeme řešit tzv. duplicitu textů.

SEO seriál

 

Martina Kubíková
martina.kubikova(zav)zoner.cz

Přidat komentář

Přehled komentářů

  • poděkování

    27. 7. 2011 11:49:56 | Josef Losert

    Dobrý den, SEO doporučení jsem zatím jen přelétl očima, ale každopádně DÍKY. Finišuji s webem a tyto informace se mi právě hodí. Už se těším na další díly.

    Odpovědět

  • re: poděkování

    28. 7. 2011 12:30:34 | Martina Kubíková

    Dobrý den, děkujeme za reakci. Odkaz na 3. díl je na konci článku a na 4. díl se můžete těšit v pondělí 1.8.

    Odpovědět